Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministar Pejović podnio ostavku


Ostavka iz moralnih razloga: Aleksandar Andrija Pejović

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović podnio je danas ostavku na mjesto člana Vlade Crne Gore iz, kako je naveo, moralnih razloga.

"Kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući djelovanje crnogorskih institucija, odlučio sam da postupim na ovaj način kako bih relaksirao Vladu i sebe lično pritiska koji je nastao nakon donošenja odluke Agencije za sprečavanje korupcije", naveo je Pejović.

On je kazao da će iskoristiti pravni lijek i svoje pravo potražiti u zakonom propisanom postupku, čvrsto uvjeren da nije prekršio zakon ni po jednom osnovu koji se navodi u Odluci Agencije.

"Naglašavam da sam postupao po važećim propisima koje je donijela Vlada čiji sam član, a koji su rađeni po uporednim primjerima u Hrvatskoj i Srbiji, gdje funkcija glavnog pregovarača, takođe, podrazumijeva status ambasadora u Misiji u Briselu", kazao je Pejović.

On je naglasio da je siguran da će u daljem pravnom postupku dokazati nepostojanje konflikta interesa kako bi zaštitio lični integritet, a time i kredibilnost institucija sistema.

Pejović je, u vezi naknade za obavljanje dodatnih dužnosti, pojasnio da je ona utvrđena rješenjem predsjednika Vlade Crne Gore od 5. maja 2017. godine.

"Podrazumijeva se da, u skladu sa Odlukom Vlade o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, ovim prestaje i moja dužnost ministra evropskih poslova – glavnog pregovarača, koju vršim u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji u statusu ambasadora", naveo je Pejović.

XS
SM
MD
LG