Dostupni linkovi

Rusi na optužnici SAD upozoreni da ne putuju u inostranstvo


Nema garancija za ruske građane: Sergej Rjabkov
Nema garancija za ruske građane: Sergej Rjabkov

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov upozorio je danas ruske državljane koji se nalaze na spisku specijalnog američkog tužioca Roberta Mulera da bi za njih putovanje u inostranstvo moglo da bude rizično.

"Zbog nedavno objavljenog spiska postavlja se pitanje da li je mudro za ruske državljane koji bi mogli da budu suočeni s optužbama američkih agencija da napuste zemlju", rekao je Rjabkov, prenosi ruska agencija TASS.

On je rekao da je spisak zemalja koje imaju ugovore o izručenju sa SAD dostupan na vebsajtu Stejt departmenta, a link je objavljen i na vebsajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Rjabkov je dodao, medjutim, da čak i kad nema takvog sporazuma nema garancije za ruske gradjane.

"Često smo videli da američke agencije ne oklevaju da otmu naše državljane ako za njih imaju pitanja. Zato je to vrlo ozbiljna stvar i svako treba da proceni situaciju za sebe pre odlaska u inostranstvo", rekao je Rjabkov.

Američko Ministarstvo pravde je 16. februara podiglo optužnice protiv 13 pojedinaca i tri organizacije iz Rusije zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Specijalni tužilac Robert Muler je podneo optužnicu protiv biznismena bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu biznismena i još 12 članova Agencije za istraživanje interneta u Sankt Peterburgu, za koju Vašington tvrdi da su učetvovali u naporima da podriju veru Amerikanaca u politički sistem zemlje.

XS
SM
MD
LG