Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novo priznanje krivice u Muellerovoj istrazi


Robert Mueller, specijalni istražitelj istrage FBI o Rusiji

Jedan advokat će u utorak priznati krivicu zbog laganja američkim federalnim agentima u vezi sa sve opsežnijom istragom specijalnog zastupnika u istrazi FBI-ja, Roberta Muellera o kontaktima između ruskih zvaničnika i saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sporazum o priznanju krivice, podnijet je američkom Okružnom sudu u Vašingtonu 16. februara, čime Alex van der Zwaan, postaje šesta osoba koja će priznati krivicu ili biti optužena od strane Muellerovog tima.

U sudskom dokumentu se navodi da je Van der Zwaan lagao istražiteljima o njegovim kontaktima sa Rickom Gatesom, bivšim savjetnikom Trumpove kampanje koji je optužen prošle godine pod optužbom za zavjeru i pranje novca.

U dokumentu se navodi da je Van der Zwaan izbrisao ili nije dostavio tražene emailove Muellerovom timu. Za danas je formalno zakazano njegovo priznaje u federalnom sudu.

Muellerova istraga, navodi se u sudskom dokumentu, u vezi je sa poslom koji je Van der Zwaan radio 2012. za američku advokatsku firmu koju je unajmio ukrajinsko ministarstvo pravde u vezi sa suđenjem bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko.

Ime firme nije navedeno u sudskom spisu, ali se radi o Skadden, Arps, Slate Meagher i Flom, dobro poznatoj vašingtonskoj firmi. Van der Zwaan je identifikovan na njihovoj stranici na socijalnoj mreži LinkedIn kao jedan od zaposlenih u kancelariji u Londonu.

Skadden Arps je bila unajmljena 2011. od strane tadašnjeg ukrajinskog ministara pravde Oleksandera Lavrinoviča, da procijene zatvranje Timošenko, koja je bila u zatvoru zbog optužbi da je postigla nepovoljan ugovoor o gasu sa Rusima.

Njena presuda se u velikom dijelu međunarodne zajednice, uključujući i Rusije smatrala politički motivisana. Ona je iz zatvora izašla u februaru 2014. i kasnije je ponovo izabrana u parlament.

Skadden Arps je bila unajmljena da napravi nacrt izvještaja koji će opravdati zatvaranje Timošenko. Čovjek koji je ugovorio izvještaj je Paul Manafort, koji je bio menadžer kampanje Donalda Trumpa sve dok nije otušten u avgustu 2016. kada je otkriven njegov ekstenzivni lobistički rad za ukrajinske proruske političke stranke.

Manafort, koji je bio pretpostavljeni Gatesu, takođe je optužen sa slična djela prošle godine.

Van der Zwaan je jedan od nekoliko advokata firme Skadden, koje ukrajinske vlasti žele da ispitaju u vezi sa izvještajem o Timošenko, rekao je ukrajinski tužilac za specijalne istrage Sergej Horbatjuk prošle godine RSE.

U kombinaciji sa 13 optužnica protiv Rusa i tri ruske kompanije, koja je objaveljna 16. februara, Van der Zwaanovo priznaje krivice je indikacija da se Muellerova istraga nastavlja dalje, i pored Trumpovih izjava da se će se istraga okončati.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost, Michael Flynn, je takođe je priznao krivicu zbog laganja istražiteljima, kao i George Papadopulos, Trumpov savjetnik za vanjsku politiku u kampanji.

Sudski spisi predati 16. februara pokazuju i da je jedan muškarac u Kaliforniji priznao krivicu za krađu identiteta u vezi sa takozvanom ruskom "troll fabrikom" (fabrikom trolova) koja je kreirala fiktivne naloge na Facebooku i drugim socijalnim medijima, da bi izazvali poremećaje u američkoj politici.

(Mike Eckel, RFE/RL)

XS
SM
MD
LG