Dostupni linkovi

Darmanović: Nema značajnih promjena granica


Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore

Sporazumom o granici Crne Gore i Kosova postoji mogućnost da se utvrde neke tehničke korekcije granične linije, ali nema nikakvih posebnih promjena, rekao je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

Predsjednici Crne Gore i Kosova, Filip Vujanović i Hašim Tači, potpisali su u petak zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o državnoj granici potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine.

Darmanović je, upitan da prokomentariše da li će na osnovu tog sporazuma doći do promjena granice, kazao da je politička izjava Tačija i Vujanovića potvrda onoga što već postoji u Sporazumu, a to je član 7.

„Prema tome, nema nikakvih posebnih promjena“, rekao je Darmanović novinarima, i objasnio da članom 7., nakon što obje države ratifikuju ugovor o granici, Komisija mora da izađe na teren i izvrši delimitariciju.

Darmanović kaže da postoji mogućnost da se, kako je rekao, metar za metar, utvrde neke tehničke korekcije.

„Što smo znali oduvijek“.

„Sporazum o granici mora da se ratifikuje, a ovdje se radi o eventualnom tehničkim popravkama koje ne donose nikakav loš rezultat ni za jednu od strana u pregovaračkom procesu“, naveo je Darmanović.

On je rekao da se nada su crnogorske vlasti time dodatno uvjerile prijatelje na Kosovu da je Crna Gora u potpunopsti privržena tom Sporazumu.

„Nadamo se da će kosovske institucije naći put da Sporazum ratifikuju sa zahtjevnom većinom, za dobro odnosa i samog Kosova“, poručio je Darmanović.

Istovremeno Vlada Kosova je danas povukla Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom kako bi posle podne parlamentu dostavila novi zakonski predlog.

Premijer Haradinaj je na sednici Vlade rekao da će se sednica Skupštine o zakonu o ratifikaciji sporazuma održati sutra ili prekosutra, jer, kako je naveo "nemamo mogućnosti da više čekamo".

XS
SM
MD
LG