Dostupni linkovi

Trendafilova: Švendiman naporno radio na zaštiti svedoka


Ekatarina Trendafilova
Ekatarina Trendafilova

Predsednica suda za zločine OVK u Hagu Ekaterina Trendafilova zahvalila se danas glavnom tužiocu tog suda Dejvidu Švendimenu, koji će napustiti dužnost krajem marta, na "požrtvovanom radu" u kojem je posebnu pažnju posvećivao zaštiti svedoka.

U saopštenju dostavljenom Radiju Slobodna Evropa, Trendafilova je navela da je Švendimen od 1. septembra 2016, kada je imenovan za tužioca, "neumorno radio na uspostavljanju Specijalizovanog tužilaštva u cilju ispunjenja mandata da obezbedi pravičnu, efikasnu i nezavisnu istragu i krivično gonjenje dela iz njegove nadležnosti, posvećujući pri tome posebnu pažnju zaštiti potencijalnih svedoka".

"Lično sam bila impresionirana njegovim profesionalizmom, posvećenošću i intelektom. Zahvaljujem tužiocu na uspostavljanju čvrste i nezavisne institucije", izjavila je Trendafilova.

Trendafilova: Specijalni sud neće suditi samo Albancima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:31 0:00

Prema njenim rečima, sud i tužilaštvo će "nastaviti neometani rad na ispunjavanju mandata".

Švendiman je prethodno saopštio da će 31. marta napustiti tu dužnost zato što ga, kao penzionisanog službenika administracije SAD, na to obavezuje američki zakon.

Švendiman je negirao da je dao ostavku ili da je njegov odlazak posledica njegovog dosadašnjeg rada.

On je naglasio da je o tome obavestio Evropsku uniju, kako bi što pre mogao da bude pronadjen njegov naslednik. Do imenovanje novog glavnog tužioca, tu dužnost će obavljati dosadašnji Švendimenov zamenik Kvai Hong Ip, saopštilo je haško tužilaštvo.

XS
SM
MD
LG