Dostupni linkovi

Švendimen napušta tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu


Sjedište specijalnog suda u Hagu
Sjedište specijalnog suda u Hagu

Specijalizovani tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendimen saopštio je u četvrtak da od aprila više neće biti na toj poziciji, a zbog isticanja roka njegovog vremenski ograničenog imenovanja kao višeg službenika Diplomatske službe Državnog sekretarijata SAD-a.

Kako je kazao, on je upravo obavešten o tome iz Državnog sekretarijata SAD-a te je pojasnio da ne daje ostavku niti je otpušten sa te pozicije.

Njegovo imenovanje se završava 31. marta 2018.

"Ovo je neizbežno jer administracija SAD-a mora da uzme u obzir moj status penzionisanog službenika koji je bio pozvan da se reaktivizuje – a to je deo zakona koji ne mogu da promenim ma koliko želeo da ostanem", rekao je Švendimen u priloženom saopštenju.

„Iskreno rečeno, bio bih srećan kada bi mi zakoni SAD-a dozvolili da ostanem. Međutim to nije slučaj i sledom toga moram ne svojom voljom da napustim poziciju koju držim s ponosom i časti“, dodao je.

Kvaj Hong Ip (Kwai Hong Ip), Švendimenov zamenik, nastaviće kao vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca kako bi se obezbedio kontinuitet.

Švendimen je dodao da njegov odlazak ne znači promenu kursa niti podrške radu Specijalizovanog tužilaštva od strane SAD-a ili EU.

"Naprotiv, brzina kojom je Evropska unija započela traženje novog Specijalizovanog tužioca ukazuje na snagu njihove podrške – baš kao što je sveopšti odgovor na napore da se povuče zakon o stvaranju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva pre samo nekoliko nedelja pokazao odučnost međunarodne zajednice i podršku za nas", rekao je.

Švendimen je poručio da niko od onih koji su odgovorni za zločine pod mandatom Specijalizovanog tužilaštva i Specijalizovanih veća ne treba da pomisli ni za sekund da njegov odlazak ima ikakve veze s manjom posvećenosti sprovođenju istrage.

"U našem poslu se oduvek radilo o individualnoj odgovornosti – o pozivanju ljudi na odgovornost za njihova dela, da ono šta su kao pojedinci uradili – nikada nije bila reč o menjanju istorije ili izdvajanju određenih grupa za osudu."

"Ovo se neće promeniti dolaskom novog Specijalizovanog tužioca", rekao je.

Švendimen je imenovan na mesto Specijalizovanog tužioca u septembru 2016. godine, a pre toga je radio kao Glavni tužilac Specijalne istražne radne grupe od maja 2015. Specijalno tužilaštvo još uvek nije podiglo ni jednu optužnicu.

Specijalni sud za ratne zločine u Hagu treba da istraži navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad nealbanskim stanovništvom od 1998. do 2000.

XS
SM
MD
LG