Dostupni linkovi

Haški sud pozvao Srbiju da se izjasni o spremnosti da sudi radikalima


Tribunal u Hagu, ilustrativna fotografija
Tribunal u Hagu, ilustrativna fotografija

Mehanizam u Haagu pozvao je vlasti Srbije da se izjasne o spremnosti da preuzmu proces protiv članova Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog uticaja na svjedoke u predmetu protiv Vojislava Šešelja.

Po odluci sudije Aydina Akaya iz Turske, vlasti u Beogradu trebale bi da se u roku od 30 dana u pisanom podnesku izjasne o “nadležnosti, volji i spremnosti da prihvate suđenje u predmetu” protiv Jojića i Radete, prenosi BIRN-Justice Report.

Akay je naznačio da je izjašnjavanje Srbije neophodno da bi Mehanizam donio odluku o tome da li da predmet protiv Jojića i Radete ustupi srpskom pravosuđu, uzimajući u obzir da je djelo za koje su optuženi počinjeno na teritoriji Srbije.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja s Haškim tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagale da se njima sudi pred srpskim sudom, ali je Tribunal tu mogućnost odbijao. Tribunal je zatvoren krajem 2017. godine, ali je prethodno predmet protiv radikala ustupio svom pravnom nasljedniku Mehanizmu. Do zatvaranja, Tribunal je skoro tri godine tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su uticali na svjedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić preminuo je prošle godine u Srbiji.

Nalog za hapšenje radikala Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u proljeće 2016., odlučilo je, međutim, da nema zakonskih osnova za izručenje radikala, zato što Zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocjenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Haag izruči dvoje radikala.

Interpol je, na zahtjev Tribunala, za optuženim radikalima raspisao “crvene potjernice”. Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zbog nesaradnje u slučaju članova SRS-a.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala u martu 2016. oslobođen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažna presuda se očekuje ove godine.

Od novembra 2014. godine Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji.

XS
SM
MD
LG