Dostupni linkovi

Haški sud traži hapšenje Šešeljevih saradnika


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Međunarodni tribunal za ratne zločine u Hagu objavio je tajni nalog za hapšenje troje državljana Srbije – zbog nepoštovanja Haškog suda, i to zbog pretnji svedocima sa suđenja Vojislavu Šešelju. Na nalogu izdatom početkom godine su se našla imena dvoje Šešeljevih advokata – Petar Jojić i Vjerica Radeta, kao i „četnički vojvoda“ Jovo Ostojić. Nalog za hapšenjem izdat je 19. januara 2015.godine.

Koordinatorka Inicijative za REKOM Nataša Kandić u razgovoru za RSE navodi da se zastrašivanje svedoka moglo prepoznati i u nekim slučajevima suđenja za ratne zločne u Srbiji, a u koje su bili umeštani ljudi povezani sa Šešeljevim radikalima. Kao primer podseća na suđenje za slučaj „Zvonik“ kada su se pred Većem za rante zločine pojavljivali svedoci iz Srpske radikalne stranke. Oni su u Beogradu povlačili izjave koje su ranije davali Tužilaštvu Haškog suda. Kandićeva kaže da je zabeleženo takvih više od petnaest slučajeva. O tome je Haški sud vodio istragu, i ovo su njeni rezultati:

„Imala sam prilike da razgovaram sa nekima od njih. Na primer, Zoran Rankić koji je govorio da je njemu bilo obećano da će dobiti novac i da će mu biti rešeno stambeno pitanje, da od toga ništa nije bilo i da je on jednostavno odlučio da govori javno. Rekao je da to što je odlučio da povuče izjavu je bio rezultat nekih njegovih interesa, da je bio u teškoj porodičnoj situaciji i da je bio primoran da traži pomoć, a da je ta pomoć bila uslovljavana odricanjem od statusa svedoka Tužilaštva Haškog tribunala.“

Nataša Kandić
Nataša Kandić

Vojislav Šešelj je novembra prošle godine pušten iz pritvora u kome je proveo jedanest godina, na privremenu slobodu. U međuvremenu se oglušio o odluku Haškog suda iz marta 2015. godine kojom mu je naloženo vraćanje u pritvor. Nadležni u Srbiji tim povodom nisu preduzeli bilo kakvu akciju i lišili Šešelja slobode. S obzirom da se radi o slučaju bivšeg radikalskog lidera, pri čemu nisu najjasniji ni uslovi pod kojima je pušten na privremenu slobodu, navodi Kandićeva, za očekivati je da u slučaju njegovih advokata, kao i trećeg osumnjičenog, neće biti izuzetka.

„Nema ni jednog razloga da se veruje da Haški tribunal zbog toga što je u fazi zatvaranja, tojest transformisanja u rezidualni mehanizam, neće insistirati na sprovođenju odluka. Sud u Hagu će insistirati da ovo troje budu lišeni slobode, predati Haškom tribunalu.“

Takođe, Kandićeva veruje da pošto je od raspisivanja naloga prošlo skoro jedanaest meseci to mora značiti da su i nadležni u Srbiji o tome bili informisani:

„Imamo ranije iskustvo sa poverljivim optužnicama koje nisu stupile na snagu pa su se nalazile i dugo boravile u nekim kancelarijima. Tako da u ovom slučaju kada je prošlo skoro godinu dana pitanje je gde je stigla ta odluka Haškog tribunala. Sada kada je obelodanjeno, vlast će morati da reaguje i da po mom mišljenju postupi po nalogu Haškog tribunala.“

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG