Dostupni linkovi

Bramerc: Srbija će morati da izruči troje radikala


Serge Brammertz, Glavni tužilac Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju
Serge Brammertz, Glavni tužilac Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio i da će Srbija pre ili kasnije morati da postupi po odluci Haškog tribunala i izruči troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.

Optužnica Haškog tribunala iz oktobra 2012. tereti troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS-a da su u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima. Optužnicom su obuhvaćeni Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić.

Bramerc je ocenio da postoji sumnja u postojanje političke volje za procesuiranje ratnih zločina navodeći da Srbija već duže nema tužioca za ratne zločine i da je problematičan stav pojedinih političara da se ratni zločinci dočekuju kao heroji.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je za Insajder.net da će njegov naredni izveštaj SB UN zavisiti od dodatnih informacija koje je tražio do srpskih zvaničnika, a koje očekuje da dobije u narednim danima.

„U zavisnosti od odgovora koje ću u narednim danima dobiti, izveštaj će biti podjednako kritičan kao i prethodni ili ću u njemu navesti nadu“.

Bramerc kaže da je još pre šest meseci naveo zabrinutost zbog činjenice da nije postavljen tužilac za ratne zločine i zbog kadrovskih resursa u Tužilaštvu za ratne zločine i delovima Policije koji se bave istraživanjem tih zločina.

Glavni tužilac Haškog tribunala napominje i da postoji sumnja u postojanje političke volje za sprovođenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina o čemu je juče razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

„Ono o čemu sam s njima razgovarao je da se stiče utisak da se sve manje pažnje poklanja pitanju procesuiranja ratnih zločina. Stav pojedinih političara da se ratni zločinci dočekuju kao heroji ne pomaže i navodi na zaključak da se tom pitanju ne pristupa na pravi način“, rekao je Serž Bramerc.

XS
SM
MD
LG