Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština CG nastavlja da ne sprovodi odluke suda


Skupština Crne Gore, ilustrativna fotografija

Skupština Crne Gore, odlukom vladajuće većine i pored odluke suda da na mjesto člana Savjeta RTCG vrati Nikolu Vukčevića, na njegovo mjesto na današnjoj sjednici izabrala je Ivana Jovetića.

Parlament je takvu odluku donio uprkos odluci Osnovnog suda u Nikšiću kojom je naloženo da se Nikola Vukčević vrati na mjesto člana Javnog medijskog servisa do konačne sudske odluke.

Prethodno je i Upravni sud presudio da je Agencija za sprječavanje korupcije pogrešno utvrdila da je Vukčević bio u konfliktu interesa a na osnovu čega ga je Skupština nezakonito smijenila.

Takođe,Osnovni sud u Podgorici ranije je naložio parlamentu i da Gorana Đurovića privremeno vrati u članstvo u najvišem upravljačkom tijelu Javnog medijskog servisa, pošto se i Đurović žalio da je i na njegovom primjeru prekršen zakon, odnosno da nije bio u konfliktu interesa. Rok za to istekao je juče, što znači da je i u tom slučaju parlament nastavio da ignoriše odluke sudova ali i upozorenja koja su stigla od evropskog komesara Johanesa Hana i šefa delegacije EU u Podgorici Aiva Orava, da se sudske odluke u Crnoj Gori moraju poštovati.

U isto vrijeme najuticajnije nevladine organizacije u Crnoj Gori, stavove parlamenta da odluke Zakonodavne vlasti sudovi ne mogu preispitivati, okarakterisale su kao skandalozne i to nazvale udarom na pravni poredak u Crnoj Gori.

Smjene u Savjetu RTCG od početka su pod budnim okom i domaće javnosti i značajnih medjunarodnih faktora, kao što su EU, ambasada SAD-a, Reporteri bez granica, koji insistiraju na autonomnosti i nezavisnosti Javnog servisa.

Iz civilnog sektora ukazuju da vladajuća partija, nezadovoljna promjenom uredjivačke politike Javnog servisa, pokušava da promjenama članova Savjeta Javni servis vrati pod partijsku kontrolu.

XS
SM
MD
LG