Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer FBiH demantuje da će gas poskupiti za 50 posto


Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas kako informacije koje su se pojavile u medijima o navodnom poskupljenju gasa za 50 posto, nisu istinite.

Tvrdi naime, kako će za 50 posto poskupjeti transport gasa, ali da se to neće odraziti na njegovu cijenu.

"To je sve u skladu s evropskim energetskim paketima koji na gas utječu dva ili tri posto. Gas neće poskupjeti bez obzira šta se dešavalo s transportom. Nastali su lanci između operatera u RS-u i FBiH", rekao je Novalić novinarima.

Na pitanje da li se može dogoditi situaciju u kojoj će RS ucjenjivati FBiH u vezi transporta gasa, Novalić je rekao da to nije moguće.

"Regulirano je to trećim energetskim paketom gdje državni nivo donosi metodologiju obračuna, a tarife u skladu s evropskim regulama donose entiteti. Iako će poskupjeti transport sve je u skladu s evropskim regulama i to je znak da je do sada bio jeftin", kazao je Novalić.

Informacije o poskupljenju cijene gasa pojavile su se nakon problema između dva entiteta u vezi sa dugovanjima za transport gasa, a jedno od navodnih rješenja bilo je da BH Gas plaća cijenu transporta plina kroz Srbiju i RS, što bi u konačnici dovelo do poskupljenja ovog energenta.

XS
SM
MD
LG