Dostupni linkovi

Određen pritvor dvojici kosovskih hakera


Dvojici Albanaca uhapšenih na Kosovu 6.februara na osnovu američke optužnice određen je pritvor od 30 dana, potvrdio je portparol tužilaštva Kosova za RSE, Ekrem Ljutfiu.

Besart Hodža i Ljiridon Musljiu su među 36 osoba širom sveta protiv kojih su Sjedinjene Američke Države podigle optužnicu zbog sumnje da umešani u 'Infraud' transnacionalnu kriminalnu organizaciju za kibernetički kriminal.

Slučaj kosovskih državljana je u fazi istrage pred Osnovnim tužilaštvom u Prištini.

Ljutfiu je ranije za RSE rekao da se optuženi terete za krivična dela kao što su zavera za angažovanje u korumpiranoj organizaciji pod uticajem reketa Krivičnog zakonika Sjedinjenih država, te za prevaru, falsifikovanje hartija od vrednosti i instrumenata plaćanja, izdavanje praznih ili lažnih čekova i zloupotreba kreditnih kartica.

Inače, kako se navodi u optužnici koju je objavilo američko Ministarstvo pravde, organizacija je bila uklučena u veliku kupovinu, prodaju i distribuciju ukradenih podataka, uključujući onih sa debitnih i kreditnih kartica, te ličnih, finansijskih i bankarskih informacija i dr. Smatra se da su članovi organizacije naneli gubitke potrošačima od preko 530 miliona dolara.

Procenjuje se da je reč o jednom od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka na kome je, navodi se, prodato oko četiri miliona podataka sa ukradenih platnih kartica, pre nego što je oboren u međunarodnoj akciji.

U Srbiji je takođe uhapšen i optuženi Miroslav Kovačević.Ova hapšenja su sprovedena u sklopu međunarodno-pravne saradnje sa Sjedinjenim Državama.

Ostali optuženi su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Sjedinjenih Država, Egipta, Bangladeša, Australije, Kanade, Velike Britanije, Makedonije i dr.

Još nije poznato da li će uhapšeni iz Srbije i sa Kosova biti izručeni Sjedinjenim Državama. U slučaju Kosova, to je otežano zato što SAD još uvek nije ratifikovao Sporazum o izručenju iz 2016.

XS
SM
MD
LG