Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije: Haker ostvario dobit od 50 000 dolara


Ilustracija
Ilustracija

Branko Stamenković, posebni tužilac Srbije za visoko tehnološki kriminal, izjavio je za RSE da se M.K., koji je u četvrtak uhapšen u koordiniranoj međunarodnoj akciji vođenoj od strane istražnih organa SAD, sumnjiči da je u “dužem vremenskom periodu” zloupotrebom platnih kartica ostvario imovinsku korist od 50 000 američkih dolara.

“Policijski službenici su izvršili pretres stana osumnjičenog i tom prilikom zatekli određenu opremu, na prvom mestu kompjutersku, koja je oduzeta i trenutno se analizira. Rezultati te forenzičke digitalne analize uskoro će biti na tužilačkim stolovima”, objašnjava Stamenković.

Prethodno je iz srpske policije saopšteno da je reč o Miroslavu Kovačeviću (32) iz Beograda.

Njemu je od strane Višeg suda u Beogradu određen pritvor u trajanju do 30 dana zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica iz člana 225. Krivičnog zakonika, kao i pravljenje, nabavljanje i davanje drugima sredstava za falsifikovanje iz člana 227.

Po objašnjenju tužioca Stamenkovića on se sumnjiči da je bio deo međunarodne falsifikatorske mreže za koju se procenjuje da je na globalnom nivou ostvarila dobit od više miliona dolara.

Podaci o 36 osumnjičenih sakupljeni su u međunarodnoj razmeni iniciranoj od strane istražnih organa SAD.

“Na prvom mestu savezni tužioci iz države Nevada, a zatim i pripadnici FBI. Mi smo kontaktirani putem međunarodne pravne pomoći jer su i Srbija i SAD ratifikovale Konvenciju o sajber kriminalu u Savetu Evrope, ali i druge konvencije koje imaju primenu u ovom slučaju”, kaže Stamenković.

Osim Kovačevića, ostali pritvoreni su sa Kosova, iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Sjedinjenih Država, Egipta, Bangladeša, Australije, Kanade, Velike Britanije, Makedonije i dr.

XS
SM
MD
LG