Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD hapse i srpske i kosovske hakere


Trenutno je u međunarodnoj policijskoj akciji uhapšeno 13 osoba.

Dvojica Albanaca sa Kosova i jedan Srbin iz Srbije su uhapšeni nakon podignute optužnice u Sjedinjenim Državama protiv 36 osoba zbog navodne umešanosti u "Infraud", transnacionalnu kriminalnu organizaciju za kibernetički kriminal (kriminalne aktivnosti putem interneta). Uhapšeni su u sklopu međunarodno-pravne saradnje sa Sjedinjenim Državama.

Svi optuženi su navodno bili deo organizacije koja je bila uključena u veliku kupovinu, prodaju i distribuciju ukradenih podataka, uključujući onih sa debitnih i kreditnih kartica, te ličnih, finansijskih i bankarskih informacija i dr.

Procenjuje se da je reč o jednom od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka na kome je, navodi se, prodato oko četiri miliona podataka sa ukradenih platnih kartica, pre nego što je oboren u međunarodnoj akciji.

Prema optužnici, optuženi sa Kosova su Besart Hodža i Ljiridon Musljiu, a iz Srbije Miroslav Kovačević.

Ostali optuženi su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Sjedinjenih Država, Egipta, Bangladeša, Australije, Kanade, Velike Britanije, Makedonije i dr.

Policija Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije su potvrdili za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su uhapšeni pod istim inicijalima.

Policija Kosova je 6. februara na dve lokacije u Prištini i Gnjilanu uhapsila B.H. i L.M. i tom prilikom konfiskovala laptope, računarska kućišta, mobilne telefone, USB-ove, fotoaparate i ostale dokumente.

Slučaj je u fazi istrage pred Osnovnim tužilaštvom u Prištini i rezultat je međunarodno-pravne saradnje sa Sjedinjenim Državama, potvrdio je za RSE portparol tužilaštva Ekrem Ljutfiu.

Ljutfiu je rekao da se optuženi terete za krivična dela kao što su zavera za angažovanje u korumpiranoj organizaciji pod uticajem reketa Krivičnog zakonika Sjedinjenih država, te za prevaru, falsifikovanje hartija od vrednosti i instrumenata plaćanja, izdavanje praznih ili lažnih čekova i zloupotreba kreditnih kartica.

Potencijalni kupci su usmeravani na automatizovane kupovne stranice članova kriminalne organizacije.
Potencijalni kupci su usmeravani na automatizovane kupovne stranice članova kriminalne organizacije.

Za M.K. (Miroslava Kovačevića) iz Srbije sumnja se da je izvršio krivično delo pravdanja, nabavljanja i pružanja drugih sredstava za falsifikovanje, rekli su za RSE u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Iz Ministarstva pravde Srbije rekli su da je u ovom ministarstvu 31. januara 2018. stigla zamolnica za međunarodno-pravnu pomoć, dodajući da to nije zahtev za ekstradiciju. Zamolnica je prosleđena nadležnim državnim organima.

Inače, žrtve ove kriminalne organizacije su milioni korisnika u Sjedinjenim Državama i širom sveta, a reč je o jednoj od najvećih sličnih grupa koje je američko Ministarstvo pravde ikada gonilo.

"Njihovi članovi su navodno potrošačima, biznisima, i finansijskim institucijama naneli gubitke od preko 530 miliona dolara. Navodni gubici koji su hteli da prouzrokuju su veći od 2,2 milijarde dolara", saopštio je pomoćnik ministra Džon Kronan (John Cronan).

Trenutno je u međunarodnoj policijskoj akciji uhapšeno 13 osoba u Sjedinjenim Državama, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, na Kosovu i u Srbiji.

Na osnovu optužnice, organizaciju je u oktobru 2010. formirao Svyatoslav Bondarenko (34), poznat kao "Obnon", "Rector" i "Helkern" iz Ukrajine i bavila se maloprodajom sa falsifikovanim ili ukradenim informacija kredinih kartica na internetu.

Pod sloganom "S verom u prevaru", organizacija je usmeravala saobraćaj i potencijalne kupce na automatizovane kupovne stranice članova ove organizacije, a koji su služili kao online instrumenti za razmenu ukradenih identiteta, ličnih, finansijskih i bankarskih informacija.

Članovi su takođe imali definisane uloge unutar organizacije, od administratora, preko supermoderatora, prodavača, do VIP članova.

Organizacija je do marta 2017. imala 10.901 registrovanog člana.

***

Albanac sa Kosova, Besart Hodža (25) poznat kao "Pizza" postao je član ove kriminalne organizacije januara 2011. Unutar organizacije se oglašavao kao prodavac kartica – VISA, MasterCard, Amex – i prodavao je plastične kartice i holograme članovima organizacije. U optužnici stoji da je Hodža je od drugog člana organizacije dobio 15 kompromitovnih brojeva kreditne kartice kako bi ih preneo na plastici radi upotrebe.

I Ljiridon Musljiu (26), poznat kao "Čstore", "Bowl", "Hulk", je postao član organizacije avgusta 2011 i operirao je automatskim kupoprodajnim sajtom za nedozvoljenu robu. U optužnici takođe piše da je on juna 2014, zajedno sa drugim članom organizacije Sergejem Medvedevem, imao neovlašćen pristup na 15 ili više uređaja i da su ukradene informacije sa kreditnih i debitnih kartica pružali drugim osobama. On je 2011. takođe reklamirao svoju online prodavnicu na spornom web sajtu, a ostali članovi su od njega kupovali kompromitovane kreditne kartice.

Za Miroslava Kovačevića (32) iz Srbije, poznat kao "Goldjunge", sumnja se da je bio član krivičnog foruma na internetu "Infraud" i da je reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica. Kako MUP Srbije dodaje, osumnjičeni je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 50.000 dolara. Njemu je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Još nije poznato da li će uhapšeni iz Srbije i sa Kosova biti izručeni Sjedinjenim Državama. U slučaju Kosova, to je otežano zato što SAD još uvek nije ratifikovao Sporazum o izručenju iz 2016.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

  • 16x9 Image

    Gordana Ćosić

    Novinarstvom se bavi od 2008. u Produkcijskoj grupi "Mreža". Zatim prelazi na TV FOX. Bavi se uglavnom temama vezanim za korupciju, javnu politiku i finansije, kao i socijalnim temama. Dopisnik beogradskog biroa RSE postala je oktobra 2017. godine. 

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG