Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kelly: Trump neće produžiti rok za DACA program


Djeca i mladi obuhvaćeni DACA programom na jednom od protesta u septembru 2017.

Šef kabineta američkog predsjednika, general John Kelly, izjavio je u utorak da grupa od oko 690.000 mladih ljudi koje su roditelji nelegalno doveli u SAD, i koji se zovu "dreamers"-i (sanjari), neće biti priotitet za deportaciju.

Hiljade mladih koje su roditelji doveli ilegalno u SAD bili su zaštićeni od deportacije u okviru programa nazvanog DACA (DAKA) koji je 2012. uveo predsjednik Barack Obama. Taj program je omogućio mladim imigrantima da studiraju i dobiju dozvole za rad iako su nelegalno dovedeni u SAD.

Kelly je manjoj grupi novinara na Kapitolu rekao da ne očekuje da će predsjednik Donald Trump produžiti DACA program nakon 5. marta, ali da "sanjari" neće biti deportovani.

Oni će, rekao je šef kabineta Bijele kuće, vjerovatno ostati u SAD ako nemaju kriminalni dosije.

"Oni nisu prioritet za deportaciju", rekao je američki zvaničnik.

Trump ima zakonska ovlaštenja da produži DACA program, ali prema riječima Kellya to neće učiniti, niti tražiti od Kongresa da to djeluje.

Kako je rekao, američki zakonodavci će tako biti "pod pristiskom da reaguju".

DACA je u centru spora republikanaca i demokrata u pregovorima oko budžeta u Kongresu. Novi rok za dogovor ili novu blokadu finansiranja vlade ističe krajem ove sedmice (9.februara) i demokrate traže jasan dogovor oko "dreamersa" odnosno novi program zaštite mladih imigranata.

XS
SM
MD
LG