Dostupni linkovi

Delimično zatvorene federalne rezerve Sjedinjenih Država


Ilustracija
Ilustracija

Delimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu u ponoć nakon neuspeha republikanaca i demokrata u Senatu da postignu kompromis o budžetu.

Zasad je nemoguće predvideti trajanje blokade službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na godišnjicu ulaska predsednika Donalda Trampa u Belu kuću.

To je prva blokada savezne vlade od oktobra 2013. godine, kada je trajala 16 dana.

Američki Predstavnički dom doneo je u četvrtak predlog zakona o privremenom finansiranju savezne vlade do 16. februara, s 230 glasova za i 197 protiv, ali predlog potom nije prošao u Senatu koji je rok imao do ponoći kako bi se izbegla paraliza saveznih službi.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovora o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigranta koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima. Tramp traži da budući dogovor o imigraciji uključi novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Američki predsednik je na Tviteru uputio kritiku demokratama, članovima Senata, napisavši da "oni hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice".

Bela kuća je u subotu optužila demokrate u Kongresu da Amerikance uzimaju za "taoce“. Portparolka američkog predsednika Donalda Trampa, Sara Sanders, rekla je da su demokrate u Senatu "stavile politiku iznad nacionalne bezbednosti".

"Nećemo pregovarati o statusu ilegalnih imigranata dok demokrate gradjane koji poštuju zakon drže kao taoce svojim neodgovornim zahtevima", rekla je Sanders.

XS
SM
MD
LG