Dostupni linkovi

Tramp pritiska demokrate da spreče paralizu administracije


Američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas demokratske senatore da glasaju za Zakon o privremenom finansiranju vlade da ne bi došlo do paralize savezne administracije.

Tramp je pri tom uputio i kritiku demokratama, članovima Senata, rekavši da "oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice".

"Zakon o privremenom finansiranju vlade odobren je noćas u Predstavničkom domu. Sad su potrebni glasovi demokrata da bude odobren u Senatu, ali oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice", napisao je Tramp na Tviteru.

Donji dom kongresa noćas je izglasao zakon kojim se produžava finansiranje budžeta do 16. februara. Senat bi trebalo da glasa o tome do ponoći, kada se prekida dosadašnji način finansiranja.

Tramp je upozorio da će, ukoliko tekst ne dobije zeleno svetlo u Senatu, doći do blokade savezne vlade, zbog čega bi veliki broj saveznih agencija mogao da bude zatvoren.

To bi bila prva blokada savezne vlade od oktobra 2013. kada su stotine hiljada saveznh službenika bili praktično nezaposleni više od dve nedelje.

I predsednik Predstavničkog doma, republikanac Pol Rajan, pozvao je demokrate da glasaju za taj tekst.

"Prošle noći Predstavnički dom je glasao za to da vlada nastavi da radi i odobri novi zdravstveni program za siromašnu decu. Danas demokrate u Senatu prete da će blokirati taj zakon i prisilno zatvoriti vladu", napisao je Rajan u Tviter poruci.

On je rekao da američki narod, posebno muškarci i žene u uniformi, zaslužuju bolje.

"Demokrate u Senatu nemojte blokirati taj zakon za finansiranje. Ostavite vladu otvorenu", napisao je Rajan.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovora o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigrnata koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali.

Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima. On traži da budući dogovor o imigraciji uključi novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

XS
SM
MD
LG