Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković: Hrvatska pokazala dobru volju za pregovore sa Srbijom


Naš cilj je da zajedno prevladamo prepreke: Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Strazburu, upitan o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je hrvatska strana pokazala dobru volju da sedne za pregovarački sto i počne da rešava otvorena pitanja.

"Postoje teme koje se moraju rešiti, pitanje nestalih, ratna odšteta, zakoni koje je Srbija donela da bi povećala svoju nadležnost vezano za krivični progon iz rata, ali hrvatska strana je pokazala dobru volju da sedne za pregovarački stol i zajedno prevladamo prepreke. To je naš cilj", odgovorio je Plenković na pitanje hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Ivana Jakovčića o predstojećoj Vučićevoj poseti Hrvatskoj.

Plenković je, kako je prenela N1 televizija, rekao da Vučića vidja i s njim razgovara na raznim medjunarodnim forumima.

"Sporazum o normalizaciji odnosa naših zemalja datira od 1996. godine. Moramo biti posebno pažljivi u pripremi celog procesa", rekao je Plenković i dodao da se Vučićeva poseta više potencira u medijima.

Predsednik Srbije dolazi u zvaničnu posetu Zagrebu 12. i 13. februara na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u medijima se spekuliše da predsednica poziv Vučiću nije dogovorila s Vladom.

Plenković je danas u Evropskom parlamentu održao govor o budućnosti Evrope, a potom su usledila brojna pitanja evropskih poslanika, među kojima i ono o Vučićevom dolasku.

XS
SM
MD
LG