Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Washington objavio 'Putinovu listu'


Ambasada Rusije u Vašingtonu

Sjedinjene Američke Države su objavile listu 114 ruskih političara i 96 oligarha koji su bliski predsjedniku Vladimiru Putinu.

Administracija je na taj način odgovorila na zahtjev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Osobe sa liste nisu predmet nikakvih novih sankcija, neke su već ranije uvrštene na crnu listu, ali će ovaj potez dodatno razbjesniti Rusiju, jer se te osobe dovode u vezu sa neprijateljskim aktivnostima prema SAD-u.

Jedan od ruskih senatora koji se našao na listi, Frants Klintsević, poručio je da će biti žestok odgovor.

Parlamentarac Vladimir Džhabarov je rekao da je uključivanje na listu gotovo cijele ruske vlade i Putinovih saradnika de facto narušavanje odnosa dvije zemlje. Neformalno nazvana "Putinova lista", koju je sačinilo američko ministarstvo finansija uključuje 42 Putinova saradnika, premijera Dmitry Medvedeva, šefa diplomatije Sergeja Lavrova i druge ministre i čelnike obavještajnih agencija i kompanija. Na listi su i ruski oligarsi, milijarderi Roman Abramović, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

"Putinova lista"
je dokument na sedam strana koji je dio zakona o antiruskim sankcijama. Prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i "osramoti" one za koje se vjeruje da imaju korist od Putinove vlasti u isto vreme dok Sjedinjene Države nastoje da diplomatski i ekonomski izoluju Putinovu vladu.

Lista je objavljena u skladu sa američkim zakonom koji je Trump potpisao prošle godine i to deset minuta prije ponoći. Analitičari ističu da je način i vrijeme objave pokazatelj da se Trump u osnovi protivi novim sankcijama protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG