Dostupni linkovi

Oleg Deripaska izgubio oba spora protiv Crne Gore


Oleg Deripaska

Tužba Centralnoevropske aluminijumske kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske, pred arbitražom u Beču je odbijena, a CEAC je dužan da plati Crnoj Gori skoro 290 hiljada eura sa kamatama na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze investiranja i kršenja obaveze dostavljanja godišnjeg izvještaja.

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je ovom odlukom Arbitražnog tribunala konačno potvrđeno da Crna Gora prema CEAC-u i En plus grupi nije prekišila ugovor, već da CEAC nije ispunjavao obaveze.

Do sporova je došlo nakon odluke Vlade Crne Gore 2013. godine da u podgorički Kombinat aluminijuma, kojim je CEAC gazdovao od 2005., uvede stečaj nakon čega je KAP i definitivno bankrotirao, a njegova imovina prodata na tenderu crnogorskom biznismenu Veselinu Pejoviću.

Nezadovoljna time, Centralnoevropska aluminijumska kompanija je odlučila da pokrene dvije međunarodne arbitraže protiv države Crne Gore u Parizu i Beču, sa odštetnim zahtjevima ukupne vrijednosti skoro milijardu eura, da bi se obije okončale rezultatom nepovoljnim za tužioca, odnosno, kompaniju CEAC, ruskog oligarha Olega Deripaske.

U odluci Arbitražnog tribunala se navodi da je CEAC obavezan da isplati Crnoj Gori 259.000 EUR na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze investiranja i 29.000 EUR na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze dostavljanja godišnjeg investicionog izveštaja.

Na oba ova iznosa pripisuje se zatezna kamata počev od 30.januara 2015. godine, pa do dana isplate, navodi se u odluci, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije podsjeća da je CEAC, jula prošle godine već izgubio spor pred Arbitražom u Parizu koja je ustanovila da CEAC ne posjeduje sjedište na teritoriji Kipra, te da ne predstavlja stranog investitora u skladu sa Međunarodnim sporazumom o zaštiti stranih investicija.

Nakon te odluke, CEAC-u je ostala obaveza da Crnoj Gori isplati 900.000 eura na ime troškova arbitraže i pravnog zastupanja.

XS
SM
MD
LG