Dostupni linkovi

Advokati: Otkaz Arežini zloupotreba prava


Zgrada Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu
Zgrada Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu

Advokatska kancelarija Beljanski, koja zastupa otpuštenog programskog direktora Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodana Arežinu, saopštila je da je otkaz koji mu je uručilo rukovodstvo te medijske kuće suprotan zakonu.

Potez rukovodstva RTV-a Mario Reljanović, profesor radnog prava na Univerzitetu Union, u izjavi za RSE opisuje kao klasičnu zloupotrebu prava.

“U smislu da je taj, uslovno rečeno problem, rešen tako što je zaposleni otpušten iz nekog drugog razloga. Ono što je poslodavac morao i mogao da učini je da se prilagodi toj presudi (Apelacionog suda iz decembra 2017. kojom je Arežina vraćen na posao prim. nov.) tako što bi pronašao neku novu poziciju za zaposlenog koja bi mu odgovarala. Umesto toga on je nezakonito rasporedio na poziciju koja nije sistematizovana sa dva izvršioca, nego sa jednim i na taj način povredio svoj interni akt. A onda je ispravljajući sopstvenu nezakonitost uručio otkaz Ugovora o radu tako da pretpostavljam da je pred gospodinom Arežinom još jedan radni spor dobiti. Jer ovakva situacija, koliko god bila pravno komplikovana, ne može da se rešava na taj način”, zaključuje Reljanović.

Slobodan Arežina, kome je u ponedeljak uručeno rešenje o otkazu s obrazloženjem da je tehnološki višak, je za RSE najavio da će ponovo tužiti svog poslodavca Radioteleviziju Vojvodine. Prethodnog puta to je rezultiralo presudom Osnovnog suda, koju je potom potvrdio i Apelacioni da ga je aprila 2016. Upravni odbor RTV-a nezakonuto smenio sa pozicije programskog direktora.

XS
SM
MD
LG