Dostupni linkovi

Haradinaj: Kosovo ne polaže račune stranim ambasadorima


Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da Vlada Kosova ne polaže račune stranim ambasadorima već Skupštini koja ih je izabrala. To se tiče inicijative 43 poslanika o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine sa sedištem u Hagu, čemu su se ambasadori u Prištini oštro usprotivili i najavili teške posledice za sve koji stoje iza inicijative, ukoliko ona uspe.

Skupština Kosova je ove nedelje inicijativu o ukidanju suda od 22. decembra prosledila Vladi Kosova na mišljenje, koja ima mesec dana za odgovor. Inicijativa o ukidanju suda može ponovo da se nađe pred poslanicima Skupštine kroz dva meseca.

„Inicijativa je skupštinska. Mi poštujemo Skupštinu, Skupština nas je izabrala i samo Skupštini polažemo računa. Ne polažemo račune ambasadorima, ne zaboravite. Ambasadorima polažemo računa o diplomatskim odnosima. Oni nisu naši poslodavci. Naši poslodavci su poslanici. Tako da ćemo da ih poštujemo. Predmet je sada u Vladi, postoje procedure koje trebaju da se ispoštuju. Imamo 30 dana i odgovorićemo u tom roku“, izjavio je Haradinaj na konferenciji za novinare u Ministarstvu ekonomskog razvoja, kojeg je on posetio u sredu.

Kada je inicijativa o ukidanju suda pokrenuta, Haradinaj je izjavio da će poštovati odluku poslanika.

Nedavno je američki ambasador u Prištini Greg Delavi izjavio da će se poslanici Skupštine Kosova koji su podržali inicijativu o gašenju Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti sa oštrim posledicama ukoliko takva inicijativa uspe.

Specijalni sud treba da istraži navode o zločinima Albanaca nad nealbanskim stanovništvom od 1998. do 2000. godine

XS
SM
MD
LG