Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj: Ubistvo Ivanovića neće uticati negativno na dijalog


Ne želimo ići unatrag: Ramuš Haradinaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da je ubistvo lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića tragičan događaj, ali da neće imati posledice po dijalog Beograda i Prištine.

U intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) Haradinaj je rekao da prištinske vlasti žele da se ubistvo rasvetli i otkrije istina, navodeći da mogu da "postoje razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički".

Povodom posete Kosovu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, Haradinaj je rekao da je retorika između Kosova i Srbije umerenija.

Na pitanje da li ubistvo Ivanovića može da utiče na dijalog u Briselu, Haradinaj je rekao da ne može i da je "reč je o izolovanom slučaju, o tragičnom, neprihvatljivom događaju", kao i da je Kosovo pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za bezbednost.

On je dodao da je stav Kosova da ne treba nastaviti postojeći dijalogo nego da treba preći u njegovu završnu fazu, da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

"Mi ne želimo ići unatrag. Kosovo je opredeljeno za evroatlantske integracije, za Evropu i NATO, i istodobno neguje prijateljstvo s Amerikom koje se ističe i koje je posebno", rekao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG