Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Velike prepreke do sporazuma o vladi


Angela Merkel i Martin Šulc dogovaraju veliku koaliciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da još treba otkloniti "velike prepreke" da bi se postigao sporazum o koalicionoj vladi izmedju njenih konzervativaca i socijaldemokrata.

"Još ima velikih prepreka koje treba ukloniti", rekla je Merkel po dolasku u sedište Socijaldemokratske partije u Berlinu poslednjeg dana petodnevnih pregovora o mogućem formiranju koalicije i ocenila da će ovo biti "težak dan".

Ona je rekla da će njena Hrišćansko demokratska unija učiniti sve u njenoj moći da pronadje "konstruktivan kompromis" ali je i dodala da oni takodje smatraju da treba da prave dobru politiku za zemlju.

"Ljudi od nas očekuju da nađemo rešenja i u tom duhu ću raditi danas", dodala je kancelarka.

Ovo je peti i poslednji dan pregovora iza zatvorenih vrata, na kojima treba da se pokrenu osetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija.

Posle neuspešnog formiranja vlade s ekolozima i liberalima u novembru Angela Merkel više nema prostora za greške ukoliko želi da vlada još četiri godine, navodi agencija Frans pres.

Da bi zemlja izašla iz političkog zastoja još kao opcija ostaje koalicija izmedju konzervativaca i socijaldemokrata, u protivnom ostaje mogućnost manjinske vlade s Angelom Merkel na čelu ili novih izbora.

Šef Socijaldemokrata Martin Šulc takodje je upozorio da i dalje postoje velike prepreke da bi se postigao dogovor o vladi, iako su dve strane već "napredovale po brojnim tačkama".

On je posebno insistirao na značaju koji buduća vlada treba da donese Evropi. "Ako prihvatimo da se vratimo u vladu to će biti samo pod uslovom da ojačamo Evropu", rekao je on.

Konzervativci i SPD već su dva puta vladali zajedno tokom poslednjih 12 godina. Danas svaka strana obećava "novu politiku" prilagodjenu vremenu koje se menja, uprkos vrlo suprotstavljenim stavovima o nekim pitanjima kao što su migrantska i fiskalna politika.

XS
SM
MD
LG