Dostupni linkovi

Nemačka: Nova runda pregovora o vladajućoj koaliciji


Angela Merkel, liderka Hrišćansko-demokratske unije - CDU i Martin Šulc lider Socijaldemokratske partije Nemačke - SPD
Angela Merkel, liderka Hrišćansko-demokratske unije - CDU i Martin Šulc lider Socijaldemokratske partije Nemačke - SPD

Kancelarka Nemačke Angela Merkel pokrenula je novu rundu pregovora o koaliciji kako bi bio okončan politički zastoj u toj zemlji, objavila je agencija Rojters.

U Nemačkoj nova vlada nije izabrana više od tri meseca posle izbora.

U petodnevnim pregovorima učestvuju kancelarkina Hrišćansko-demokratska unija (CDU), Hrišćansko-socijalna unije (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD).

Cilj lidera je da do petka ustanove da li imaju dovoljno zajedničkog stanovišta da predju na formalne koalicione pregovore.

Ti formalni fregovori, ako do njih dodje, trebalo bi da traju nedeljama.

"Mislim da možemo da uspemo. Nameravamo da radimo veoma posvećeno i intezivno, uvek imajući na umu šta građani Nemačke očekuju od političara koji ih predstavljaju. Da rešavaju njihove probleme i stvore uslove da građani zaista budu uključeni. U pregovore ulazim veoma optimistična, iako sam svesna da nas iščekuje mnogo posla narednih dana. Ali smo svi rešeni da ostvarimo rezultat”, rekla je Angela Merkel uoči razgovora.

Sa druge strane Martin Šulc, lider socijaldemokrata, poručio je da u razgovore ulazi bez postavljanja 'crvenih linija'.

“Nemački građani od nas mogu da traže da radimo hitro. Razgovori će biti okončani u narednih pet dana. To mora biti dovoljan period da se razjasni zajednička osnova za koalicione pregovore. Kao što znate naša stranka će o tome odlučivati na partijskom kongresu. Verujem da svi prisutni žele konsruktivan dijalog iu tom duhu svim gostima želim dobrodošlicu”, rekao je Šulc.

Parlamentarne izbore u Nemačkoj održane 24. septembra obeležili su prvi ulazak ekstremne desnice u Bundestag posle Drugog svetskog rata i loši rezultati demohrišćana kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata Martina Šulca.

Dosadašnju Vladu činile su SPD i CDU i njena sestrinska CSU.

XS
SM
MD
LG