Dostupni linkovi

Merkel: Imaćemo vladu privrženu EU


Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas kolegama iz EU na samitu u Briselu da će njena zemlja imati vladu privrženu evropskom bloku uprkos kašnjenju u formiranju koalicije.

Merkelova je rekla novinarima da je za nju važno da EU nastavi da se razvija.

“Kao privremena vlada, ispunjavamo sve naše evropske obaveze. Konsultujemo se sa parlamentom da bismo mogli da donosimo neophodne odluke”, izjavila je kancelarka, prenosi Rojters.

Njen prvi pokušaj da formira vladu nakon septembarskih izbora Strankom slobodnih demokrata i partijom Zelenih, propao je prošle sedmice, što je izazvalo zabrinutost u evropskom bloku u kome su se nadali da će do decembra u Berlinu imati kao partnera novi funkcionalni kabinet koji će i dalje biti glavni oslonac EU.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer biće u sledeći četvrtakdomaćin zajedničkog sastanka Merkelove i lidera Socijaldemokratske stranke (SPD).

Merkelini konzervativci, SPD i konzervativci iz Bavarske bili su u "velikoj koaliciji" od 2013. godine.

Lider SPD Martin Šulc je posle izbora u septembru rekao da će ova stranka ići u opoziciju, ali je poslednjih dana pod velikim pritiskom da promeni odluku.

Šulc je u petak izjavio da će njegova partija pomoći u formiranju nove vlade na čelu sa Merkelovom kako bi se izbeglo raspisivanje destabilizujućih vanrednih izbora, ali da će poslednju reč o tome imati članovi njegove stranke.

Evropske berze danas beleže dobitke, posle izveštaja da su nemačke socijaldemokrate izrazile spremnost da uđu u pregovore o novoj vladi kancelarke Angele Merkel.

XS
SM
MD
LG