Dostupni linkovi

UN: Ubijeno 68 civila u jednom danu u napadima u Jemenu


Šezdesetosam civila ubijeno je samo u jednom danu u utorak u dva vazdušna napada koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja vojno interveniše u Jemenu protiv Huti pobunjenika, saopštile su danas Ujedinjene nacije, prenosi Frans pres.

U prvom udaru u utorak pogođena je vrlo posećena pijaca u jugozapadnoj proviciji Taez, kada je ubijeno 54 civila, uključujući osmoro dece, naveo je u saopštenju humanitarni koordinator za UN u Jemenu Džejmi Makgoldrik.

U drugom napadu ubijeno je 14 osoba iz iste porodice u provnciji Hodeida na obali Crvenog mora, rekao je on.

Dve pogođene oblasti su pod kontrolom Huti pobunjenika.

"Duboko sam uznemiren rastućim brojem civilnih žrtava u nediskriminatornim napadima" na civilne mete u Jemenu, rekao je zvaničnik UN.

On je rekao da je pored 68 civila poginulih u dva vazdušna napada u utorak, 41 civil ubijen a 43 su povređena u proteklih deset dana u žestokim sukobima. Po njegovim rečima, te cifre ukazuju na potpuni nedostatak obzira zaraćenih strana prema ljudskim životima, uključujući i Saudijsku Arabiju.

Makgoldrik je taj rat nazvao apsurdnim i sa jednm jedinim ciljem, a to je da se uništi zemlja i da se nanesu nemerene patnje stanovnicima.

"Civili su kažnjeni u tim uzaludnim vojnim kampanjama obe strane", rekao je on i ukazao da su zaraćene strane prestale da štede civile prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pojačala je vazdušne napade na jemenske pobunjenike od kada je 19. decembra presretnuta pobunjenička raketa upućena na glavni grad Saudijske Arabije Rijad.

Ta koalicija interveniše u Jemenu od marta 2015. godine u podršku predsedniku Abd Rabo Mansuru Hadiju.

Predsednika Hadija su Huti pobunjenici proterali iz glavnog grada Sane koji je pod njihovom kontrolom od septembra 2014. godine. Huti od 2014. takođe drže pod kontrolom velike delove teritorije zemlje.

UN smaraju da sukob u Jemenu može da se reši samo pregovorima, ne oružjem, ali do sada su propali svi pregovori.

XS
SM
MD
LG