Dostupni linkovi

Mladi pišu Netanjahuu da neće da služi vojsku


Grupa od 63 tinejdžera javno je objavila da neće da služi izraelsku vojsku, javljaju izraelski mediji.

"Odlučili smo da ne učestvujemo o okupaciji i represiji nad palestinskim narodom", napisali su oni u pismu premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i načelniku Generalštaba Gadiju Ajzenkotu.

Dodali su da se "privremena situacija odugovlači 50 godina" i oni neće tome da doprinose.

To je bila aluzija na okupaciju Zapadne obale koja traje od 1967. godine. Ti učenici srednjih škola su takođe su u pismu kritikovali i vojsku i vladu.

"Vojska sprovodi rasističku politiku vlade koja krši osnovna ljudska prava i primenjuje jedan zakon za Izraelce i drugi za Palestince na istoj teritoriji", napisali su mladi.

Oni su takođe protestovali zbog "namernog institucionalnog huškanja protiv Palestinaca sa obe strane Zelene linije", misleći na liniju prekida vatre iz 1949. godine koja odvaja Izrael od Zapadne obale.

"Mi, mladići i devojke uzrasta za regrutaciju iz različitih delova zemlje i različitog društveno ekonomskog okruženja, odbijamo da verujemo u sistem huškanja i učestvujemo u vladinoj opresiji i okupaciji", navodi se u pismu.

U pismu se pozivaju i drugi mladi da razmotre regrutaciju i najavljuje da će grupa ići širom zemlje da okupi pristalice za svoju inicijativu jer odbija da bude regrutovana i služi vojsku zbog obaveza prema "vrednostima mira, pravde i jednakosti i saznanja da postoji duga realnost", koja se može zajedno stvoriti.

Služenje izraelske vojske je obavezno za mladiće dve godine i osam meseci i za devojke dve godine. Iako je regrutacija zvanično obavezna, veliki deo populacije se ne regrutuje iz raznih razloga, a poslednjih godina raste, ali je još uvek retko izbegavanje regrutacije zbog prigovora savesti i političkih razloga.

Vojsku u Izraelu ne služe izraelski Arapi, a ima i drugih izuzetaka iz religioznih razloga, između ostalog.

XS
SM
MD
LG