Dostupni linkovi

Mektić: Doveden u pitanje Sporazum sa Europolom


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas da Memorandum o uspostavljanju kontakt tačke za saradnju između BiH i Europola neće biti potpisan zbog političkih uslovljavanja bosanskohercegovačkih policijskih agencija, koje su političkog karaktera.

Potpisivanje Memoranduma o kontakt tački sa 16 policijskih agencija bilo je zakazano za danas, pojasnio je ministar, međutim zbog nemogućnosti postizanja dogovora policijskih agencija, između ostalog, o lokaciji kontakt tačke, otkazano je.

Mektić je podsjetio da je Operativni sporazum sa Europolom potpisan 31. augusta 2016. godine.

"Nakon toga trebali smo vrlo brzo uputiti svog oficira za vezu u sjedište Europola u Hagu te ovdje formirati kontakt tačku preko koje će Europol kontaktirati s BiH. To mora biti jedna kontakt tačka na nivou BiH, na istom principu na kojem radi Interpol", pojasnio je.

Međutim, većina policijskih agencija u BiH se još uvijek nisu uspjela dogovoriti o sjedištu kontakt tačke što, ističe Mektić, dovodi u pitanje realiziranje saradnje sa Europolom i ide na štetu cijele BiH.

Ministar je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu ukazao na činjenicu da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema svog oficira za vezu u Europolu.

"Potpisivanje Operativnog sporazuma sa Europolom bio je jedan od najvećih koraka u ispunjavanju uslova za evropske integracije BiH u sektoru bezbjednosti", istakao je Mektić, dodajući da ne zna šta će se dalje događati te da li će Europol otkazati Sporazum sa BiH.

Naime, predstavnici MUP-a Republike Srpske (RS) ne žele prihvatiti prijedlog da sjedište kontakt tačke bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, navodeći u svom obrazloženju da je "direkcija u svakom smislu sporna."

Potom je MUP RS-a, pojašnjava Mektić, na kraju pristao da sjedište bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, nakon što je odbačena ideja da sjedište kontakt tačke bude u Ministarstvu sigurnosti, s tim da se u Memorandumu uopće ne navodi naziv direkcije već samo naziv ulice. No, predstavnici Federalnog i kantonalnih MUP-ova to nisu prihvatili.

Krivicu za nepostizanje dogovora, napomenuo je ministar, ne snosi samo MUP RS-a, jer je, kako je rekao, bilo uslovljavanja sa različitih strana, koja su se, između ostalog, odnosila i na zastupljenost konstitutivnih naroda.

Međutim, ispunjavanjem tog zahtjeva koordinator bi trebao da ima četiri zamjenika, a ukupan broj zaposlenih u toj kancelariji iznosio bi čak 80 ljudi što je, po mišljenju Mektića, apsurdno.

Podvukao je da saradnja sa Europolom predstavlja nevjerovatan policijski alat uz pomoću kojeg bi BiH bila dio evropskog policijskog sistema, a ostvarivanje ove saradnje dovelo bi i do većeg nivoa sigurnosti, efikasnije borbe protiv terorizma te većeg stepena vladavine prava.

Međutim, u BiH su, tvrdi Mektić, bitna samo politička pitanja te je zaključio da se BiH u pogledu sektora sigurnosti vratila 50 godina unazad.

XS
SM
MD
LG