Dostupni linkovi

Uprkos tvrdnjama ministarstva, Kurd još u Srbiji


Protest aktivista za ljudska prava u Turskoj, ilustrativna fotografija
Protest aktivista za ljudska prava u Turskoj, ilustrativna fotografija

Turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, koji je u Srbiju pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, nije izručen Turskoj i još se nalazi u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli, rečeno je u Beogradskom centru za ljudska prava za Radio Slobodna Evropa.

Tu informaciju je prethodno potvrdila i njegova advokatica Ana Trkulja u izjavi za televiziju N1, koja je navela da je tokom popodneva bila kod njega u poseti i razgovarala sa njim. Time je demantovana izjava iz Ministarstva pravde da je on izručen Turskoj u ponedeljak i da je zahtev Ujedinjenih nacija stigao prekasno.

Ne ulazeći u razloge zašto je Ministarstvo pravde saopštilo da je on izručen još u ponedeljak, Beogradski centar za ljudska prava je naveo da "sa ohrabrenjem uzima pomenuto saopštenje u kome su naveli da je dopis iz UN stigao prekasno, i da zbog toga nije postupano po njemu".

"Radi pravilnog i preciznog informisana javnosti, želimo da istaknemo da je Komitet protiv torture doneo odluku 11. decembra 2017. godine, da je prdstavništvo Srbije u Ženevi poslalo dopis Ministarstvu spoljnih poslova, MUP i Ministarstvu pravde u kome su ih obavestili o odluci Komiteta. Dana 14. decembra, Apelacioni sud u Novom sadu je potvrdio odluku Višeg suda u Šapcu, iako su Ayzovi pravni zastupnici predali članovima veća Apelaciong suda, od sudskog tumača prevedenu i overenu, odluku Komiteta. Dakle, pre nego što je još okončan postupak pred Apelacionim sudom nadležni organi Srbije su bili obavešteni o odluci iz UN, uključujući i sam Apelacioni sud. Ministarka pravde nije fizički mogla da donese navedenu odluku ( koja nikada nije dostavljena gospodinu Ayazu i njegovim zastupnicima) pre 15 decembra tj. narednog dana, te ostaje nejasno kako nije bila upoznata sa istom", navodi Beogradski centar za ljudska prava.

Advokatica je medijima rekla da strahuje za bezbednost svog klijenta, imajući u vidu stanje u Turskoj i način na koji se vlasti obračunavaju sa političkim neistomišljenicima.

Državljanin Turske Dževdet Ajaz prošlog oktobra zatražio je pomoć i azil u Srbiji.

Viši sud u Šapcu je 1. decembra ove godine utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, dok je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 14. decembra odbijena izjavljena žalba, čime je rešenje Višeg suda postalo pravnosnažno.

Evropski sud za ljudska prava svojevremeno je utvrdio da je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i bezbednost, ali to nije zaustavilo ekstradicioni postupak u Srbiji.

Beogradski centar napominje da nema nijedan logički, pravni ili drugi razlog da se po privremenoj meri Komiteta protiv torture UN ne postupi, "i da se na taj način izbegne nezapamćeni scenario koji se ni u jednoj evropskoj zemlji nije desio od usvajanja Konvncije UN protiv torture (koja je stupila na snagu još davne 1987), a to je da se ne postupi po privremoj meri Komiteta".

"Ukoliko Republika Srbija želi da u dobroj veri ispuni svoje slobodno preuzete međunarodne obaveze, nadležni organi će bez odlaganja pustiti na slobodu gospdoina Ayaza i poništiti odluku o esktradiciji, ili u najmanju ruku sačekaju da se postupak pred ovim telom okonča i onda, u zavisnosti od ishoda, pristupi oslobađnju ili ekstradciji gospodin Ayaza", naveli su iz Beogradskog centra za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG