Dostupni linkovi

Palestinac ubijen u obnovljenim sukobima zbog statusa Jerusalima


Svakodnevni sukobi u Jerusalimu
Svakodnevni sukobi u Jerusalimu

Jedan Palestinac ubijen je u petak u sukobima sa izraelskim snagama na granici pojasa Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji u kojoj se nastavljaju neredi zbog odluke Sjedinjenih Država da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Portparol Ministarstva Ašraf al-Kidra rekao je da je 24-godišnja žrtva pogođena u grudi, a izraelska vojska je saopštila da istražuje incident.

Palestinski demonstranti sukobljavaju se s izraelskim vojnicima ne samo na granici s pojasom Gaze, već i na Zapadnoj obali, te u istočnom Jerusalimu od kako je 6. decembra američki predsjednik Donald Trump objavio priznanje Jerusalima kao samo izraelskog, iako u njegovom istočnom dijelu Palestinci planiraju da osnuju sjedište svoje buduće nezavisne države.

Status Jerusalima je jedan od najvećih sporova između dva naroda, a Sjedinjene Države su decenijama smatrale da ga treba riješiti za pregovaračkim stolom.

U četvrtak je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala neobavezujuću rezoluciju kojom se odbacuje američko priznanje Jerusalima kao samo izraelskog, sa 128 glasova "za", devet protiv, dok se 35 država uzdržalo od glasanja.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je danas veće angažovanje Evropske unije oko bliskoistočnih mirovnih pregovora i uz poruku da nikakve američke inicijative više ne prihvata.

XS
SM
MD
LG