Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abas traži veću ulogu Evrope u mirovnom procesu


Palestinski predsjednik Mahmud Abas na pres-konferenciji u Parizu, 22. decembar 2017.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) pozvao je Francusku i Evropu da preuzmu jaču ulogu u mirovnim naporima, tvrdeći da više ne prihvata nikakve planove Sjedinjenih Država za bliskoistočni mir zbog odluke administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Abas se u petak sastao se predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom (Emanuel Makron), dan nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se odbacuje Trumpova odluka. Na konferenciji za novinare Macron je nastojao da se ne opredjeljuje ni za jednu stranu, prenosi Associated Press (AP).

"Američka greška je što želi da jednostrano upravlja izdaleka situacijom čije je rješenje u rukama Izraelaca i Palestinaca", rekao je Macron.

Palestinski lider je ocijenio da SAD nije "više pošten posrednik u mirovnom procesu"

"Nećemo prihvatiti nikakav plan od Sjedinjenih Američkih Država jer je pristrasan i predstavlja kršenje međunarodnog prava", rekao je Abas, osudivši i američku prijetnju da ukine finansijsku pomoć zemljama koje su glasale za rezoluciju UN-a.

Abas je pozvao zemlje koje još nisu priznale Palestinu da "očuvaju dvodržavno rješenje prije nego što je kasno", aludirajući na rješenje decenijskog sukoba između dva naroda prema modelu dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine koja bi živjela u miru i stabilnosti uz Izrael.

Macron je potvrdio da nije saglasan sa odlukom Trumpa da prizna Jerusalim kao glavni Izraela. On se ranije ovog mjeseca sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Parizu i apelovao da učini "hrabre gestove" kako bi se oživjeli mirovni pregovori, uključujući zamrzavanje širenja jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji.

Lideri Evropske unije, uključujući Macrona, ponovili su svoju podršku osnivanju nezavisne Palestine.

U četvrtak je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala neobavezujuću rezoluciju kojom se odbacuje američko priznanje Jerusalima kao samo izraelskog, sa 128 glasova "za", devet protiv, dok se 35 država uzdržalo od glasanja.

XS
SM
MD
LG