Dostupni linkovi

Haley će bilježiti imena na glasanju o Jerusalimu u UN


Nikki Haley, ambasadorica SAD u UN
Nikki Haley, ambasadorica SAD u UN

Ambasadorica SAD u UN Nikki Haley je izjavila da joj je predsjednik SAD Donald Trump, tražio da tokom sjutrašnjeg glasanja na Generalnoj Skupštini UN o rezoluciji koja kritikuje njegovo priznanje Jerusalima za glavni grad Izraela, ona bilježi imena i izvjesti ga ko je “glasao protiv nas.”

U nacrtu rezolicije se ne pominju SAD, ali se navodi da odluka o Jerusalimu treba da bude povučena.

Sam Trump je potom u srijedu zaprijetio da će onima koju podrže rezoluciju uskratiti finansijsku pomoć.

"Oni uzimaju stotine miliona dolara, čak i milijarde dolara i onda glasaju protiv nas. E onda ćemo mi gledati one koji glasaju" rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

"Neka glasaju protiv nas, uštedjećemo puno. Nije nas briga".

Ambasadorica Haley je u pismu, koje je Reuters imao na uvid, a koje je poslato na destine adresa u UN navela da joj je Trump tražio "da ga izvijesti o onim zemljama koje su glasale protiv nas".

Potom je na Twitteru napisala: "SAD će uzimati imena."

Nekolicina visokih diplomata su za Reuters upozorili da nije izgledno da će Haley uspjeti da promijeni mnogo glasova na Generalnoj Skupštini, gdje su takve direktne javne prijetnje rijetkost.

Status Jerusalima u srcu izraelsko-palestinskog konflikta. Izarel je okupirao istočni dio Jeruslaima na koji Palestinci polažu pravo u ratu 1967. i smatraju grad svojom nepodijeljenom teritorijom.

SAD su, izuzimajući Izrael, ostale praktično izolovane nakon što je Trump donio odluku da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela, nakon čega su uslijedili protesti širom Bliskog istoka.

Predsjednik Generalne Skupštine UN, Miroslav Lajčak je odbio da ovo komenatriše, ali je ipak rekao:

"Pravo je odgovornost država članica da iskažu svoja stanovišta" naveo je slovački diplomata.

Reuters navodi i da je portparol generalnog sekretara UN Antonia Guterresa, odbio da komentariše Trumpove izjave.

XS
SM
MD
LG