Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NUNS: Povećane pretnje i pritisci na novinare


Novinari su već protestima tražili slobodu medija u Srbiji, Beograd, oktobar 2017.

Ovu godinu obeležio je povećan broj slučajeva pritisaka na novinare i pretnji medijskim radnicima upućenih putem interneta i društvenih mreža, navodi se u danas predstavljenom izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije "Hronika napada i pritisaka na novinare".

Pravnica i istraživačica NUNS-a Marija Vukasović je na predstavljaju izveštaja, kazala da je u odnosu na 2016. godinu broj pritisaka na medije porastao sa 33 na 54, a najveći broj je usmeren na one medije koji se bave istraživačkim novinarstvom, kao što su KRIK, CINS i BIRN.

Vukasović je dodala da se broj pritisaka od strane državnih funkcionera, političara i drugih moćnika povećao i na one koji su kritički usmereni prema vlasti, kao što je TV N1, list Danas i neki nedeljnici.

Ona je rekla da su u ovoj godini zabeleženi slučajevi diskriminacije pojedinih medija jer nisu pozivani na javne događaje, imali su zabranu da izveštavaju sa određenih mesta, kao jer su predstavnici vlasti na različitim nivoima odbijali da daju odgovore na pitanja nekim medijima.

Vukasović je kazala da se u 2017. godini broj fizičkih napada i verbalnih pretnji smanjio u odnosu na prethodnu godinu, ali je istakla da to smanjenje ne znači da je bezbednost novinara u ovoj godini manje ugrožena, već da su načini njihovog ugrožavanja drugačiji.

Vukasović je kazala da su pomaci napravljeni jer je Tužilaštvo počelo da vodi evidenciju o napadima na novinare, ali je istakla da je broj nerešenih slučajeva i dalje veoma velik.

"Od ukupno 30 slučajeva prijavljenih tuilaštvu, 23 je još u postupku pred tužilaštvom, u tri slučaja je utvrdjeno da nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a u četiri slučaja je odbačena krivična prijava", kazala Vukasović i dodala da ; je slučaj pretnji predsedniku NUNS-a Slaviši Lekiću i njegovom ocu rešen nakon objavljivanja izveštaja.

U izveštaju se navodi i da je broj tužbi podnetih protiv novinara porastao na 497 tužbi, što pokazuje da raste pritisak na novinare i putem sudskih postupaka, a kao primer navodi se slučaj ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je tužio nedeljnik NIN zbog teksta "Glavni fantom iz Savamale".

XS
SM
MD
LG