Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gutereš zatražio oslobađanje novinara u Mjanmaru


Hapšenje dvojice Rojtersovih novinara u Jangonu ove sedmice pokazuje da da se sužava sloboda medija u Mjanmaru te da međunarodna zajednica mora da sve učini da se oni oslobode, izjavio je generalni sekretar UN Antnonio Gutereš.

On je kazao da je njegova glavna briga “dramatično kršenje ljudskih prava” tokom vojne kampanje u saveznoj državi Rakina zbog koje je više od 600 hiljada pripadnika muslimanske Rohindža manjine bilo primorano da napusti zemlju i potraže utočište u susednom Bangladešu. Dvojica Rojtersovih novinara Va Lone i Kjav So Oo istraživali su akcije mjanmarske armije

“Očigledna je zabrinutost zbog podrivanja slobode medija u zemlji. Verovatno je razlog za hapšenje njihovo izveštavanje o ovoj masovnoj ljudskoj tragediji”, kazao je Gutereš na konferenciji za novinare u Tokiju.

Ministarstvo informacija Mjanmara je saopštilo u sredu da su dva Rojtersova novinara i dva policajca optuženi na osnovu zakona iz 1923. u vreme britanske vladavine, po kojem mogu biti osuđeni i 14 godina zatvora.

Novinari su “ilegalno prikupljali informacije sa nameromo da ih podele stranim medijima”, navodi Ministarstvo u saopštenju propraćenom slikom uhapšenih novinara sa lisicama na rukama.

UN su okvalifikovale vojnu kampanju u državi Rakina “kao klasičan primer etničkog čišćenja” manjinskih Rojindži.

Guteres je rekao da međunarodna zajednica treba da učini sve što je moguće da se oslobode novinari i osiguran sloboda medija u Mjanmaru.

On je pozvao na dostavu pomoći, prekidu nasilja i promovisanju pomirenja u državi Rakina, da se u potpunosti ispoštuje pravo na povratak izbeglih Rohindži.

I predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je Mjanmar da zaštiti slobodu medija i da oslobodi dvojicu uhapšenih novinara Rojtersa.

On je rekao novinarima tokom samita EU u Briselu da se nada da će vlasti Mjanmara što pre osloboditi novinare i da bi trebalo objasniti ovaj slučaj i poštovati slobodu medija.

Tajani je dodao da je hapšenje novinara, koji su radili na priči o vojnim akcijama protiv muslimanskih Rohinja, pojačalo zabrinutost EU zbog krize u Mjanmaru.

EU je uvela sankcije Mjanmaru, kojima se zabranjuje trgovina oružja i opreme koja može da se iskoristi za represiju.

Va Lone i Kjav So Oo nestali su u utorak veče nakon što su pozvani na večeru gde je trebalo da se sastanu sa policajcima na periferiji Jangona.

Predsednik i glavni i odgovorni urednik Rojtersa Stiven Adler (Stephen) saopštio je u sredu: “Ogorčeni smo zbog očiglednog napada na slobodu medija. Pozivamo vlasti da ih odmah oslobode”.

Klub stranih dopisnika u Mjanmaru je saopštio da je “zaprepašćeno” hapšenjem i “ozbiljno zabrinuto” zbog stanja medijskih sloboda. Zatraženo je od vlasti da osigura bezbednost novinara i omogući porodicama da ih posete.

Klub stranih dopisnika u susednom Tajlandu je saopštio da je “uznemiren zbog primene drakonskog zakona sa visokim kaznama protiv novinara koji jednostavno rade njihov posao”.

XS
SM
MD
LG