Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povučen zahtev za izručenje Toksoja Turskoj


Ugur Toksoy (u sredini) u sudnici, Priština

Usled nedostatka materijalnih dokaza i drugih zahteva za izručenje, kosovski tužilac povukao je zahtev za ekstradiciju turskog državljanina Ugura Toksoja (Toksoy) kojeg vlasti u Turskoj traže zbog sumnje da je bio član organizacije FETO koju Ankara smatra terorističkom.

Sud je primio k znanju stav tužioca i o tome će uskoro doneti odluku.

Specijalni tužilac Alji Ređa je na početku ročišta kazao da prvobitni zahtev turskih vlasti nije bio kompletan i da nije posedovao materijalne dokaze.

Ređa je od turske ambasade u Prištini zatražio da se što pre osiguraju validni materijalni dokazi za izručenje Ugura Toksaja, što se nije desilo.

Ukoliko se dokazi pruže, moguće je da će tužilac ponovo pokrenuti slučaj.

Toksoj je uhapšen 28. oktobra kada mu je određen pritvor od 40 dana, a nakon toga je oslobođen uz garancije.

Protiv osumnjičenog se vodi krivična istraga u Turskoj zbog navodnog učešća u oružanoj organizaciji.

Za Toksojem se na Kosovu tragalo na osnovu zahteva o ekstradiciji Ministarstva pravde Republike Turske od 16. i 19. oktobra 2017. i Krivičnog suda koji je izdao nalog za hapšenje.

Ugur Toksoj već deset godina živi sa porodicom na Kosovu. Radio je kao koordinator u obrazovanoj fondaciji Atmosfera u ogranku u Prizrenu, koja pruža kulturno-obrazovane usluge mladima u zemlji.

Poslednje tri godine nije posetio Tursku.

Toksojev advokat tvrdi da ne postoje nikakvi dokazi da je on bio povezan sa pokretom turskog religijskog vođe Fetulaha Gulena (Fethullah) – Hizmet, koga su turske vlasti optužili da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

U fondaciji Atmosfera su za Radio Slobodna Evropa ranije naveli da nemaju nikakve veze sa Gulenovim pokretom, ali su istakli da su organizovali promociju njegovih knjiga.

Kosovski savet za ljudska prava navodi da je ovo politički motiviran slučaj i da Toksoj ne bi imao fer suđenje u Turskoj.

Turska ambasadorka na Kosovu Kiviljiđim Kilić na konferenciji za novinare u oktobru je rekla da su izjave u vezi sudskih procesa u Turskoj neosnovane i neprijatne, te da predstavljaju otvoreni pokušaj da se prevari pravosuđe.

XS
SM
MD
LG