Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Kosova i 'Contour Global' gradiće termocentralu


Obilić centrala na lignit, Kosovo, arhiv

Između Vlade Kosova i američke kompanije "Contour Global" postignut je dogovor o izgradnje Termocentrale "Novo Kosovo" u koju će Kosovo uložiti milijardu eura, saopšteno je iz Vlade.

Ovo je najveća investicija u novijoj istoriji Kosova, ističe se.

Nakon održanog sastanka vlade sa Upravnim komitetom za termocentralnu "Novo Kosovo", rečeno je da će se sporazum potpisati narednih dana.

"Termocentrala će početi da se gradi 2018. i biće funkcionalna od 2023. Biće građena najnovijom tehnologijom što će uticati na smanjenje emitovanja gasova, odnosno na očuvanje ambijenta", navodi se.

"Nakon finalizacije, projekat će osigurati energetsku nezavisnost za državu i narod Kosova", kaže se u saopštenju i dodaje da će centrala imati minimalnu efikasnost od 40 odsto i bruto električni kapacitet od 500 MW.

Sporazum je rezultat višegodišnjeg rada svih kosovskih vlada radi sigurnije energetske budućnosti. Inače, pripreme za izgradnji nove termocentrale traju od 2005. godine.

"Izgradnja Termocentrale 'Novo Kosovo' je istorijski događaj za narod Kosova jer je energetika neizbežan uslov za prosperitetnu ekonomsku, političku i socijalnu budućnost", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici civilnog društva na Kosovu protive se izgradnji nove termocentrale navodeći da se radi o netransparentnom projektu koji je štetan za sredinu i građane. Veruje se da je ideja o izgradnji nove termocentrale lignita zabrinjavajuća pre svega zbog zagađenosti.

Kosovo ima više od deset milijardi tona lignita i kao takva je peta zemlja na svetu po bogatstvu ovim resursom.

Ugalj koji sagoreva u termocentralama Kosovo A i Kosovo B, koristi se kao glavni izvor za proizvodnju električne energije. Ove termocentrale se smatraju i najvećim zagađivačima životne sredine.

XS
SM
MD
LG