Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković osudio prijetnje novinarima


Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković osudio je danas prijetnje hrvatskim novinarima koje su u posljednje vrijeme učestale putem društvenih mreža, te je ustvrdio da je to "loše za slobodu govora i medija".

Plenković je izrazio očekivanje da će se sve takve prijetnje procesuirati na najučinkovitiji način.

"Vidjeli ste da policija i MUP reagiraju na te prijetnje. Mislimo da je to jako loše za slobodu govora i medija. To su načela od kojih ne odstupamo ni milimetra i očekujem da se sve takve prijetnje novinarima procesuiraju na najučinkovitiji način", kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Poručio je da su nekada i političari žrtve takvih prijetnji i napada, ali da se posebna osjetljivost mora pokazati kada je riječ o ljudima koji izvješćuju o svim zbivanjima u Hrvatskoj.

"Pravo na komentar i mišljenje ima svatko i toga ćemo se čvrsto držati, zato vjerujem da će i nekoliko ovakvih slučajeva biti procesuirano sukladno zakonu", naveo je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Prijetnje novinarima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini učestale su nakon haške presude šestorki "Herceg-Bosne" izrečenoj 29. novembra.

Policija istražuje prijetnje novinarima upućenim zbog izvještavanja o presudi šestorke "Herceg-Bosne" i samoubojstvu Slobodana Praljka, ali u interesu istrage ne mogu ići u javnost sa detaljima saopćeno je iz policije.

Brzu i efikasnu istragu prijetnji novinarima u Hrvatskoj i BiH zatražio je i posebni OESS-ov predstavnik za medije.

XS
SM
MD
LG