Dostupni linkovi

Demokrata Jones pobijedio Trumpovog kandidata u Alabami


Doug Jones
Doug Jones

Doug Jones je na juče održanim izborima u Alabami postao prvi demokrata koji nakon 25 godina pobijedio republikanca u toj saveznoj američkoj državi za upražnjeno senatorsko mjesto, nakon što je Jeff Session postao glavni državni tužilac Sjedinjenih Država.

Pobijedio je kandidata republikanaca Roya Moorea kojeg je podžavao američki predsjednik Donald Trump, ali ne i cijela Republikanska stranka, jer je kontroverznog bivšeg sudiju najmanje devet žena optužilo za nedolične odnose u vrijeme dok su bile maloljetnice, a on pomoćnik državnog tužioca u tridesetim godinama.

Ova važna pobjeda demokratama će omogućiti da u Senatu smanje prednost nad republikancima koja će sada iznositi 49-51.

Međutim, Moore do sada nije priznao poraz, uz samo saopštenu poruku "još nije gotovo".

Državni sekretar Alabame je jutros saopštio da oni ne planiraju da ponovo prebrojavaju glasove, jer je razlika 1,5 posto.

Da je razlika bila ispod pola procenta, Moore bi imao osnova da traži ponovno prebrojavanje.

Jones je osvojio 49,9 a Moore 48,4 posto podrške glasača Alabame.

Kada se krajem decembra saopšte konačni rezultati, Moore bi mogao zatražiti ponovno prebrojavnje glasova o svom trošku.

Osim aktuelne afere za nedozvoljene seksualne odnose sa tinejdžerkama, Moore je poznat kao ekstremni konzervativac, koji vjeruje da homoseksualnost treba kažnjavati. Protiv je imigracije, optuživan je i za antisemitizam, a dva puta je smjenjivan sa tužilačke odnosno sudske funkcije zbog različitih prekršaja.

Pobjeda kandidata Demokratske stranke Douga Jonesa koji je poznat i i po tome što je, kada je bio tužilac, osudio članove Kju Kluks klana, veoma je značajna za ovu tradicionalno konzervativcima naklonjenu državu.

Takođe se tumači kao veliki udarac predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu koji je Moora podržavao i pored brojnih optužbi na njegov račun.

Trump se branio time da Moore negira optužbe koje mu se stavljaju na teret.

XS
SM
MD
LG