Dostupni linkovi

Erdoan ponovo pozvao na priznavanje Palestine


Erdoan na vanrednom samitu Organizacije islamske saradnje, Istanbul

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je oštro kritikovao Izrael na otvaranju samita muslimanskih zemlja u Istanbulu, označivši ga kao "terorističku državu".

Palestinski predsednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) rekao je da je ceo svet protiv odluke predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa (Trumpa) da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, ocenivši da je ta odluka "najveći zločin" i najavio da će Jerusalim uvek biti glavni grad Palestine.

Turska je danas domaćin vanrednog samita Organizacije islamske saradnje koja broji 57 zemalja, sazvanog povodom odluke SAD-a da prizna Jeruslim kao glavni grad Izraela, potez koji je kritikovan širom sveta, a koji je jedino Izrael pozdravio.

Očekuje se da se na samitu utvrdi jedinstven stav arapskih i drugih muslimanskih zemalja. Erdoan je u svom govoru ocenio da je Jerusalim "crvena linija" za muslimane i da oni neće prihvatiti nikakvu agresiju na svoja svetilišta, preneo je AP.

Takođe je rekao da je istočni Jerusalim glavni grad buduće palestinske države i pozvao zemlje koje još nisu priznale Palestinu da to učine. Turski predsednik smatra da bi proces da se "uključi Palestina u međunarodne sporazume i institucije tebalo ubrzati".

Odluku Vašingtona o priznanju Jeruslima kao samo izraelskog glavnog gradau on smatra nagradom za "terorističke akte" Izraela.

"Apelujem na zemlje koje poštuju međunarodne zakone i pravo da priznaju okupirani Jerusalim kao glavni grad Palestine", rekao je Erdoan.

Abas je odbacio ulogu SAD-a u mirovnom procesu istakavši da "nema mira ni stabilnosti bez Jerusalima kao glavnog grada Palestine", preneo je Frans pres.

Turska je do sada kritikovala i slab arapski odgovor na priznanje spornog Jerusalima.

XS
SM
MD
LG