Dostupni linkovi

Zoran Zaev u zvaničnoj poseti Kosovu


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Premijer Makedonije Zoran Zaev stigao je u zvaničnu posetu Kosovu, što je prva poseta jednog makedonskog premijera toj zemlji.

Njega je ispred zgrade Vlade Kosova uz crveni tepih i gardu Bezbednosnih snaga Kosova dočekao kosovski kolega Ramuš Haradinaj koji je izrazio uverenje da će ova poseta produbiti odnose dve zemlje i unaprediti sve teme, "bez obzira koliko su osetljive".

Zaev se nalazi u poseti Kosovu u vreme kada vlada nezadovoljstvo kod jednog broja stanovnika zbog presude makedonskog suda Kumanovskoj grupi.

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

Krajem novembra nekoliko stotina građana protestvovalo je u Prištini u znak podrške 19 državljana Kosova koji su osuđeni u Skoplju u tom predmetu.

Protest su organizovale porodice osuđenih Kosovara, a podržali su ga i veterani Oslobodilačke vojske Kosova, a sa protesta je upućena poruka Makedoniji da hitno oslobodi kosovske Albance, traže ponovno suđenje, a vlade u Prištini i Tirani pozvane su da pomognu u tome:

Protest podrške osuđenim u slučaju 'Kumanovo'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Vlada Kosova prethodno je izdvojila 219.000 evra za pomoć porodicama kosovskih državljana ubijenih i kažnjenih u slučaju "Divo Naselje" u Kumanovu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je potrebna međunarodna istraga u ovom slučaju.

Krivični sud u Skoplju 2. novembra je presudio da su 33 od ukupno 37 optuženih za terorizam i učešće u terorističkoj organizaciji u slučaju koji se dogodio u kumanovskom Divom Naselju, krivi za to delo, dok su četvorica oslobođeni optužbi.

Sedam optuženih osuđeni su na kaznu doživotnog zatvora, drugih 13 su dobili po 40 godina zatvora, a ostali su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina.

XS
SM
MD
LG