Dostupni linkovi

Još dva poglavlja otvorena u pregovorima Crna Gora - EU


Crna Gora otvorila još dva poglavlja sa EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Crna Gora otvorila još dva poglavlja sa EU

Još dva poglavlja su večeras u Briselu otvorena u pregovorima o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju.

Ta poglavlja se odnose na slobodu kretanja radnika i prava na pružanje usluga, što pokazuje da je "Crna Gora u zaletu na putu ka EU", izjavio je komesar za proširenje EU Johanes Han.

Han je rekao da Evropska komisija sprema za februar dugoročnu strategiju za približavanje Crne Gore članstvu u EU, dok će u aprilu biti objavljen godišnji izveštaj o napretku kandidata i potencijalnih kandidata za prijem u Uniju.

Uz današnje otvaranje poglavlja 2. i 3. ukupno je u pregovorima Crne Gore s Unijom otvoreno 30 poglavlja, a tri su privremeno zatvorena.

Crna Gora je ostvarila napredak u primeni ključno važne vladavine zakona, istakao je crnogorski ministar za evropske poslove Andrija Martinovic.

Ali, evropski komesar Han je podvukao da EU posebno očekuje da vlada u Podgorici napreduje i ostvari opipljive rezultate u vladavini prava, kao i u sprovodjenju strategije za slobodu medija i javnih medija.

Han je od svih političkih snaga u Crnoj Gori zatražio da obezbede "konstruktivan dijalog u parlamentu" i da obustave bojkot Skupštine.

XS
SM
MD
LG