Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Rusija naš partner na svakom polju


Susret Putina i Vučića u Kremlju u martu 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči predstojeće posete Moskvi, poručio je ruskom narodu da treba da znaju da zvaničnom Beogradu nije uvek lako, ali da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikada nije glasala protiv Rusije i koja nikada nije i neće uvesti sankcije Rusiji.

Odnosi sa Rusijom su prioritet Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Tass.

"Ali to nije samo pitanje naših tradicionalnih odnosa, kao što neki tvrde. To je pitanje našeg budućeg odnosa, pošto vidimo Rusiju kao jednog od ključnih partnera u budućnosti, a ne samo u prošlosti sa njenim velikanima kao što su Dostojevski, Jesenjin i Puškin, koje bi vam pomenuo i svaki Amerikanac. Mi smatramo Rusiju kao našeg partnera na političkom, ekonomskom i svakom polju", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je za razvoj srpsko-ruskih odnosa uvek više zaslužan ruski predsednik Vladimir Putin nego mi.

Ljudi u Srbiji poštuju i vole Rusiju, ali mi smo mala zemlja i samo zahvaljujući Putinovom liderstvu, pažnja se obraća na Srbiju.

"Ako se setimo prethodnika Vladimira Putina, Srbija jedva da je postojala za njih, pošto su Jeljcinovi sastanci sa predsednikom (Slobodanom) Miloševićem bili veoma retki", podsetio je.

"Putin nije značajan samo za ruski narod, već tokom svog mandata on vodi brigu i pokazuje pažnju i srpskom narodu i mi smo mu veoma zahvalni na tome", rekao je predsednik Vučić.

Za Srbe, kako je dodao, sastanak sa liderom bratske Rusije je uvek izuzetno važan događaj.

"Nadam se da ću na našem sastanku razgovarati o globalnim pitanjima i da ću još jednom zahvaliti Ruskoj Federaciji na njenoj podršci teritorijalnom integritetu Republike Srbije. To nisu prazne reči, već istinska zahvalnost", kazao je predsednik Srbije.

Srbija nije i neće ni u budućnosti uvesti sankcije Rusiji, iako se kako je rekao, Beograd suočava sa ozbiljnim pritiskom zbog svojih dobrih odnosa sa Moskvom.

Ponovio je i da se Srbija nikada neće priključiti NATO-u.

Ruska agencija TASS je najavila da će Vućić boraviti u poseti Moskvi od 18. do 20. decembra, a tokom posete će se sastati sa ruskim predsednikom Putinom.

XS
SM
MD
LG