Dostupni linkovi

Ostavka senatora Frankena, negira optužbe za seksualno uznemiravanje


Senator Al Franken
Senator Al Franken

Demokratski senator Al Franken saopštio je da će podnijeti ostavku nakon ga je više žena, ukupno 7, optužilo zbog seksualnog uznemiravanja.

Franken, bivši glumac i komičar (pisao je za kultni Saturday Night Live), bio je zvijezda u usponu među demokratama i spekulisalo se da bi mogao da se kandiduje za predsjednika na izborima 2020. godine, ali je njegova reputacija uzdrmana pošto ga je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje od neprikladnog dodirivanja do nasilnih pokušaja da ih poljubi.

Demokrate su neko vrijeme ignorisale te navode,a on se izvinio i priznao grijehe, ali su u posljednja dva dana nove optužbe podstakle niz uticajnih članova Demokratske partije da traže njegovu ostavku.

Franken je rekao da će podnijeti ostavku, ali da neće odustati da govori o pitanjima koje smatra važnim. Franken je prethodno želio da ostane u Senatu i da sarađuje sa etičkom istragom tog doma.

"Neke od optužbi protiv mene prosto nisu istinite. Drugih se sjećam prilično drugačije", rekao je Franken i dodao da nije mogao i da sarađuje istragom i da ispunjava obaveze prema biračima.

Odlazak Frankena, demokratskog senatora iz Minesote otvara republikncima priliku da vrate mjesto koje su izgubili 2008. kada je Franken osvojio manadat.

Osim njega i demokrata John Conyers, koji ima najduži staž u Predstavničkom domu SAD pod optužbama je za sekualno zlostavljanje svojih saradnica u Kongresu, zbog čega je pod istragom u Etičkog komiteta.

Otkriveno je i da je Konyers ima nekoliko takozvanih "ugovora o povjerljivosti" (Non Disclosure Agreement) kao i da je američki Kongres za takve sporazume proteklih godina isplatio više od 50 miliona dolara.

On je podnio ostavku uoči izbora u Alabami za upražnjeno mjesto u Senatu, umjesto državnog tužioca Jeffa Sessionsa, na kojima učestvuje republikanac Roy Moor koji je višestruko optužen za neprikladne odnose sa više maloljetnica.

Republikanski establišment je do prije par dana uporno pozivao Moora da odustane od kandidature ali se on oglušio, da bi ga u posljednje dvije sedmice američki predsjednik Donald Trump dva puta podržao, nakon čega su mu skoro svi republiknci na Kapitol hilu dali podršku.

Demokratska stranka je za senatorsku funkciju u Alabami nominovala bivšeg tužioca Douga Jonesa koji je osudio pripadnike Kju Kluks klana, ali ga Trump kavlifikuje kao "slabog po pitanju kriminala" i liberalom koji želi da u zemlju uđu radikalni imiganti.

Moore je pak osim zbog veza sa maloljetnicama u vrijeme dok je bio pomoćnik državnog tužioca u tridesetim godinama, sporan i tvog toga što je dva puta smjenjivan sa tužilačkih i sudskih funkcija zbog različitih prekršaja i zastupanja ekstremno desničarskih stavova. No Moore i dalje vodi u istraživanjima javnog mnjenja u konzervativnoj Alabami.

Nakon što je novinar Ronan Farrow sa The New Yorker-om otkrio priču o Harveyu Wienstenu, filmskom megamogulu, kojeg su desetine žena optužile za seksulano zlostavljanje i silovanje, u SAD i šire otvorena je priča o zloupotrebi moći jakih i uticajnih muškaraca za seksualno zlostavljanje, napade i uznemiravanje.

Žrtve su progovorile pa su sa javne scene nakon toga nestala imena mnogih filmskih zvijezda, reditelja, komičara, novinara, biznismena itd.

XS
SM
MD
LG