Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN o radu Haškog tribunala


Vijeće sigurnosti UN
Vijeće sigurnosti UN

U New Yorku je u tijeku sjednica Vijeća sigurnosti UN-a nakojoj se raspravlja o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjednik ICTY-a Carmel Agius je rekao da je sud ispunio svoje zadaće te da su one bile izazovne. Istaknuo je kako je uspostava ICTY-ja bio jedan od najponosnijih trenutaka međunarodne zajednice te da su trenuci na tom sudu zauvijek promijenili međunarodno pravosuđe.

‘ICTY je više puta dokazao svoju otpornost i posvećenost pravdi’, rekao je Agius i dodao da tribunal nije sudio zemljama i narodima, nego pojedincima.

Osvrćući se na samoubojstvo Slobodana Praljka, rekao je da nije dobro što tu situaciju neki pokušavaju iskoristiti.

‘Prošli tjedan u sudnici došlo je do iznimno nesretnog događaja, a posebno zabrinjava što neki pokušavaju iskoristiti situaciju. Ponosan sam što mogu zatvoriti instituciju takvog kalibra kao što je ICTY’, rekao Agius i dodao da završetak rada tog suda ne znači da je posao završen te da još puno posla čeka nacionalne sudove.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako Hrvati priznaju da su neki njihovi sunarodnjaci počinili ratne zločine, ali odbijaju kolektivnu krivnju koja im se pripisuje nakon presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata na Haškom sudu (ICTY).

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da je Haški tribunal provodio "selektivnu pravdu" i odbacila navode iz Završnog izvještaja suda UN da Srbija ne surađuje.

"Podaci o nacionalnosti osuđenih "svedoče o selektivnom postupanju" Haškog suda" istaknula je Kuburović.

XS
SM
MD
LG