Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vigemark: Nije trenutak za svađe, već minimalan konsenzus u BiH


Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Banjaluci da je neophodno da BiH ostvari napredak na evropskom putu i da sada nije trenutak za svađe i rasprave, kao ni za ukazivanje na to koji političari blokiraju evropske procese.

On je rekao da je neophodno postići minimalni konsenzus u donošenju odluka koje će obezbediti rezultate u evropskim procesima zemlje, dodavši da je ključ u tome, a ne u svađama.

Vigemark je naveo da BiH mora imati u vidu da Srbija i Crna Gora napreduju na svom evropskom putu, da je Hrvatska već članica EU, te da je pitanje šta će se desiti kada BiH bude okružena zemljama članicama EU.

"Ovo je proces koji zavisi isključivo od rezultata i desiće se onda kada BiH te rezultate i postigne", kazao je zvaničnik EU.

Prema njegovim rečima, status kandidata i članstvo u EU nije poklon niti nešto što će se desiti samo od sebe, već to podrazumeva temeljnu tranziciju i celokupnu transformaciju u kojoj treba da učestvuju i mladi ljudi u BiH.

"Moraćete imati odgovarajuće programe i usmerenja koji se tiču EU, jer ćete jednog dana imati i potrebu za hiljadama državnih službenika, koji će raditi na pitanjima evropskih integracija", rekao je Vigemark.

Vigemark je danas u Banjaluci razgovorao sa studentima dodiplomskih studija Ekonomskog fakulteta i Akademije umetnosti u okviru projekta Kancelarije specijalnog predstavnika EU, pod nazivom "EU for You – E4U".

Projekt uključuje studente 14 javnih univerziteta/fakulteta iz BiH, koji će raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama.

Vigemark je danas u Banjaluci otvorio i novu zgradu Osnovnog suda i obnovljenu zgradu Okružnog suda čiju izgradnju i obnovu je finansirala EU.

XS
SM
MD
LG