Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NVO: Poništavane sporne nabavke MUP-a Srbije


ilustrativna fotografija

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je zbog nepravilnosti poništila ili prekinula 48 javnih nabavki Ministarstva unutrašnjih poslova koje su se ticale obuće, uniformi i patrolnih vozila, izjavio je Saša Đorđević iz nevladine organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Đorđević je na tribini “Svrsishodnost javnih nabavki za policiju", čija je glavna tema bila nedavna kupovina 710 automobila Škoda Rapid za potrebe policije, naveo da ni jedna kontrolna ili nadzorna institucija nije reagovala povodom te nabavke koju je Vlada Srbije proglasila tajnom.

Ana Novaković, novinarka Balkanske istraživačke mreže - BIRN, koja se bavila tom temom izjavila je da je, zbog nemogućnosti da od nadležnih dobije odgovore na pitanja o toj javnoj nabavci, medij u kome radi pokrenuo upravni spor protiv Vlade Srbije.

“To što neko kaže da smo potrošili 700 miliona dinara, da je bilo tri ponuđača u tom postupku, da je izabrana Škoda Rapid od starog dobavljača i da je na deset strana obrazloženo zbog čega je baš izabrana baš Škoda, a ne Fijat ili Pežo... Mi te informacije ne možemo da proverimo. U tome je stvar. Ne postoji nijedan papir, čak i da ga tražiš. ti ne možeš da ga vidiš”, kaže novinarka BIRN-a.

Deo javnosti ne spori da Vlada ima pravo da donese odluku o tajnosti nabavke. Ovde je međutim problem što javnosti nije pružen nikakav argument za takav potez. Odgovor nema ni Rodoljub Šabić, poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja, koji se MUP-u obraćao po žalbi portala Južne vesti i Balkanske istraživačke mreže - BIRN.

“MUP-u, organu protiv koga je žalba podneta, podneo sam molbu za izjašnjenje. I suočio se sa ćutanjem. Dakle u roku koji sam ostavio MUP nije naveo ni jedan jedini – bilo kakav razlog zbog koga ograničava prava javnosti. I mene je doveo u poziciju da nemam nikakvog drugog izbora nego da donesem rešenje i doneo sam rešenje u korist portala Južne vesti. Naložio sam MUP-u da stavi na raspolaganje ‘Južnim vestima’, u krajnem srpskoj javnosti sve informacije koje se traže”, rekao je poverenik Šabić.

Zakonitost postupka nabavke policijskih Škoda nesumnjivo je bila upitna navodi Nemanja Nenadić, iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija, jer se ona može tajiti isključivo ako otkriva informacije koje su ključne po bezbednost. Prema njegovom mišljenju te okolnosti mogu istražiti skupštinski Odbor za bezbednost i Državna revizorska inistitucija.

“Za tako nešto po zakonu postoje ovlašćenja koja omogućavaju predstavnicima tog državnog nezavisnog organa da pristupe svim dokumentima, pa i onima koji imaju oznaku tajnosti. Građanima Srbije bi značilo kada bi bili obavešteni da li je nabavka bila sprovedena pravilno i svsrishodno”, smatra Nenadić.

XS
SM
MD
LG