Dostupni linkovi

Šta je tajno u policijskim vozilima?


Pitanja vezana za kontroverznu javnu nabavku 710 patrolnih policijskih automobila marke "škoda", iako ih javnost postavlja već nedeljama, ili ostaju bez jasnih odgovora ili se nova gomilaju. Nakon što je iz MUP-a saopšteno da je nabavka bila tajna iz bezbednosnih razloga i da je to učinjeno u skladu sa članom 128 Zakona o javnim nabavkama, stvari nisu mnogo jasnije.

Šta piše u članu 128 Zakona o javnim nabavkama, u kojim slučajevima se ona može proglasiti tajnom? Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku:

"Nabavke usluga i dobara vezanih za potrebe obaveštajnih aktivnosti ili ako su u pitanju neki međunarodni sporazumi zaključeni sa drugom državom iz oblasti odbrane i bezbednosti i ukoliko Vlada Srbije smatra da bi primena postupka javne nabavke u konkretnom slučaju dovela do otkrivanja informcija koje se smatraju ključnim za bezbednost", objašnjava Erceg koji kaže da prema informacijama koje poseduje u ovom slučaju Vlada je donela odluku o primeni člana 128.

Da li je primena člana 128 opravdana u slučaju nabavke patrolnih vozila koja su prilikom preuzimanja prikazana javnosti uz prisustvo novinara, kamera, fotoaparata i mikrofona?

Vladimir Erceg kaže da lično smatra da nije: "Vlada bi trebalo da javno pokaže obrazloženje zbog čega je donela takvu odluku", dodaje Erceg.

Nemanja Nenadić: Nelogičnost kupovine i upitnost razloga
Nemanja Nenadić: Nelogičnost kupovine i upitnost razloga

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je očigledno da nije uobičajena odluka o tajnosti te nabavke: "Ako pogledamo portal javnih nabavki, videćemo da je samo Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavljalo po najmanje tri procedure patrolna vozila u poslednjih godinu-dve dana."

Jedna nabavka za granična vozila 2017 godine je bila potpuno javna, druge dve iz 2015. su bile polujavne a odnosile su se takođe na patrolna vozila i okončane su neuspešno, objašnjava Nenadić, pa zaključuje:

"Imamo najmanje dva problema. Prvi je očigledna nelogičnost da isto ministarstvo kupuje patrolna vozila po najmanje tri različite procedure. Drugo, imamo upitnost samih razloga za određivanje poverljivosti nabavke automobila. I imamo nešto što najviše upada u oči, a to je ogroman kontrast između velike javne promocije primopredaje nabavljenih automobila i potpune tajnosti prethodne procedure nabavke."

Nakon što su u javnosti i postavljena mnoga pitanja vezana za ovu nabavku (neki glasovi su se čuli i unutar policije, bivši predsednik Nezavisnog sindikata policije MomčiloVidojević tvrdi da je ovih dana dobio otkaz zbog pitanja upućenih ministru u vezi sa ovom nabavkom) MUP je saopštio da su pribavljene ponude od zastupnika za vozila marke "pežo", "fijat" i "škoda".

"Kupljeni su automobili 'škoda rapid', jer smo time za isti novac uspeli da nabavimo veći broj vozila. Na isti načini od istih dobavljača su nabavljana vozila za Vojsku i policiju i tokom prethodnih vlada", rekao je državni sekretar u MUP-u Milosav Miličković krajem septembra.

Šta je to bezbednosno riskantno po državu?

Do kraja godine će biti donet novi Zakon o javnim nabavkama, usklađen sa evropskim standardima. Transparentnost Srbija namerava da predloži izmene kojima će se ograničiti mogućnost potpune tajnosti javnih nabavki, kaže za RSE Nemanja Nenadić.

"Poverljivost, čak i za najtajnije dokumente, nikad nije baš stopostotna. To je ono što bi moralo da se promeni i u našem zakonu. Naravno, ako proglasite neku informaciju potpuno poverljivom, ako kažete da ceo postupak mora da bude tajan, to olakšava posao onima koji žele nešto da sakriju ili da nešto urade što nije u javnom interesu", objašnjava Nenadić sledeće korake Transparentnosti Srbije povodom spornog načina javne nabavke patrolnih policijskih vozila.

Podsetimo, prilikom preuzimanja vozila 16. septembra koja su bila poređana u nepreglednim kolonama ispred Palate Srbija u Novom Beogradu, ministar Nebojša Stefanović je rekao kakva je njihova namena:

"Danas imamo ovde 710 vozila pred vama parikiranih na ovom platou koji će odmah nakon ovog događaja krenuti sa ovog platoa u svoje policijske uprave, policijske stanice i već se od danas koristiti u svim redovnim patrolnim zadacima, patrolnim delatnostima i svim ostalim zadacima koje ima policija."

Iz ove informacije i slike koja je objavljena svuda u medijima ne može se ni naslutiti šta je to bezbednosno riskantno po državu vezano za vidljivo označena policijska kola koja će patrolirati u gradovima Srbije.

Čeka se objašnjenje Vlade pogotovu što ga je najavila i premijerka Ana Brnabić.

"Proveriću sa ministrom Stefanovićem, pa ću vam se javiti. Sigurna sam da ne postoje nikakve protivzakonite radnje i da se ozbiljno razmišljalo i o potrebama našeg Ministarstva unutrašnjih poslova i o zaštiti budžeta Republike Srbije, tako da nemam nikakav problem", izjavila je premijerka za Insajder pre četiri dana.

XS
SM
MD
LG