Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Kritike Interpolu i UNMIK-u zbog Haradinaja


Sedište Interpola u Lionu, Francuska

Državni zvaničnici Srbije burno su reagovali povodom navoda o tome da je Međunarodna policijska organizacija - Interpol ukinula poternicu koju su srpske vlasti raspisale za Ramušem Haradinajem - premijerom Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija nije povukla ni poternicu ni optužnicu protiv Ramuša Haradinaja. Dačić je izneo tvrdnje da je Haradinaj sa sa poternice Interpola skinut na zahtev Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu - UNMIK-a.

U svojoj reakciji, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je odlukom o ukidanju Interpolove poternice Ramušu Haradinaju UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti.

Vulin je naveo da bi Srbija zbog toga trebalo da potraži objašnjenje na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović prethodno je izjavio da poternica Interpola za kosovskim premijerom Haradinajem ostaje na snazi.

Stefanović je za televiziju Pink rekao da je sud u Srbiji raspisao poternicu pa se ona, kako zbrdi, pravno ne može povući.

Međutim, kako je objasnio, ako je Interpol 'zatamni', nijedna država neće tražiti Haradinaja, jer neće videti poternicu u sistemu.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Srbija je za aktuelnim premijerom Kosova Haradinajem raspisala međunarodnu poternicu, optužujući ga za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, koje je počinio boreći se na strani formacije pod nahzivom Oslobodilačka vojska Kosova.

Na internet stranici Međunarodne kriminalističke policijske organizacije - Interpol poternica za Ramušom Haradinajem se ne može pronaći. Kosovski premijer je medijima rekao da je tu informaciju “saznao iz medija” i da se tim pitanjem nije bavio.

Haradinaj je početkom januara 2017. uhapšen u Francuskoj po poternici koju je izdala Srbija. Nakon tromesečnog ekstradicionog pritvora je oslobođen pošto je francuski sud odbacio zahtev Beograda za izručenje.

Njegova advokatica zastupnica Lindon rekla je tada da je sud odbio izručenje Haradinaja Srbiji jer ne bi imao fer i pravično suđenje u Srbiji.

XS
SM
MD
LG