Dostupni linkovi

MUP Srbije: Žalićemo se Interpolu zbog Haradinaja


Ramuš Haradinaj

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputiće inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da poternice za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi, navodi se na sajtu tog ministarstva.

"Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema.

Nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova već razmatraju detalje ove odluke i MUP će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije", navodi se dalje na sajtu MUP-a Srbije.

Ministarstvo pravde Srbije, pak, navodi da nije dobilo obaveštenje od Interpola o ukidanju poternice koju je raspisao srpski sud za aktulenim kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, rečeno je danas Beti u tom ministarstvu.

U ministarstvu su objasnili da Interpol i ne može da ukine poternicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao poternicu, pa tako ni u slučaju Haradinaja.

Podsetili su da je poternicu protiv Haradinaja raspisalo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i dodali da kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.

Haradinaj je izjavio ranije danas da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove poternice protiv njega i još 17 osoba sa Kosova.

Premijer Kosova kazao je da je o tome informisan iz medija i da nije dobio zvaničnu informaciju.

"Čuo sam iz medija. Verujte mi da se uopšte ne bavim ovim pitanjem", rekao je Haradinaj za portal ekonomiaonline.com.

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri kazao je sinoć prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija, navodi agencija.

XS
SM
MD
LG